Nytt försök rädda Sydgym

Sjöbo kommun tar över Malenagymnasiet samtidigt som Sydskånska gymnasieförbundet lever kvar. Det är ett förslag till lösning på gymnasiesamarbetet i sydöst.
Ystad • Publicerad 3 maj 2012

Det är ingen hemlighet att Sjöbo och Ystads kommuner vill utreda möjligheterna att lösa upp gymnasieförbundet. Men det vill inte Tomelilla.

– En upplösning av förbundet kräver att alla medlemskommuner står bakom den, säger Ystads kommunalråd Kristina Jönsson (M), som på senaste medlemskommunsmötet därför presenterade ett nytt förslag till lösning.

Enligt det tar Sjöbo kommun över ansvaret för Malenagymnasiet samtidigt som gymnasieförbundet lever vidare.

– Vi måste nu utreda om förbundsordningen medger att en medlemskommun bedriver egen skolverksamhet vid sidan av förbundet. Men om det är möjligt skulle det här alternativet kunna vara en lösning.

Ställer krav

Kristina Jönsson ställer dock krav på ett framtida samarbete inom gymnasieförbundet.

– Med dagens medlemsavgifter subventionerar Ystads kommun de andra kommunernas gymnasieutbildning med fem miljoner kronor om året. Det är oacceptabelt. I framtiden måste kommunerna betala vad utbildningarna deras elever går verkligen kostar.

Medlemsavgiften skulle egentligen ha varit fastlagd senast den sista april.

– Men det kärva ekonomiska läget i kommunerna tillsammans med situationen i förbundet gör att vi skjutit på beslutet till den 28 maj.

Då ska förutsättningarna vara utredda och en budgetram ligga klar.

Vill satsa på skolan

Enligt Kristina Jönsson är Ystad generellt beredd att lägga mer pengar på gymnasieutbildning än övriga medlemskommuner.

– Om vi inte utbildar unga till jobb, får vi andra samhällskostnader som är betydligt större. Därför är det idé att satsa på skolan, säger hon och tillägger att den bristande samsynen på ekonomi kan vara ett skäl att lösa upp förbundet.

Sydskånska gymnasiet har även diskuterat ett framtida samarbete med Simrishamn.

– Simrishamn kräver garantier för att deras gymnasieskola ska få finnas kvar men med tanke på att elevkullarna minskar kan jag inte lova något sådant.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.