Nytt nej till förskola i Hedeskoga

Det blir ingen förskoleklass i Hedeskoga till hösten. Nu får föräldrarna beskedet för andra gången. För två veckor sedan lovade enhetsrektor Eskil Persson att gå igenom ärendet en gång till.
Ystad • Publicerad 12 maj 2004

- Förutsättningarna har inte ändrats, därför ligger beslutet kvar, säger han. Det var på ett möte mellan föräldrar till barn i Hedeskoga och ansvariga från Barn- och utbildning som Eskil Persson sa att han skulle titta på frågan ett varv till. - Jag skulle verkligen vilja veta på vilket sätt Eskil Persson har gått igenom ärendet. Han som rektor borde väl kämpa för att behålla sin skola, säger Renée Eide som är en av föräldrarna som aktivt har valt Hedeskoga åt sitt förskolebarn. Många föräldrar ser det faktum att det inte blir någon förskoleklass i Hedeskoga nästa termin som ett första tecken på att skolan ska läggas ner. Något som förnekas av skolledningen. - Det här är två skilda frågor och det är olyckligt att de sammanfaller tidsmässigt, säger Eskil Persson. Det som vållar problem för föräldrarna är att vill få en chans att göra om det Aktiva val de blivit berövade. Men ska de välja en ny förskoleklass nu med mindre än en månad kvar till sommarlovet möts de dessutom av redan fulltecknade klasser. - Många föräldrar börjar bli uppgivna, men vi får inte ge upp nu när vi behöver kämpa som mest. Det som retar mig är att vi inte har fått göra något Aktivt val, säger Renée Eide. Att föräldrarna blivit berövade sitt Aktiva val bekräftas av Eskil Persson. - Jag har inte fått några extra resurser av förvaltningen. Vi har inte kunnat uppfylla föräldrarnas önskan i det Aktiva valet, men det är arbetsmiljömässiga skäl som gör att vi flyttar barnen, säger Eskil Persson. Det handlar enligt Eskil Persson om ventilationen och toaletter som inte håller måttet. Det saknas mekanisk ventilation och toaletterna är upplevelsemässigt inte bra. De här skälen ifrågasätts av föräldrarna. - Det finns inga förelägganden eller krav på att detta måste åtgärdas. Ingen har lidit skada av det. Dessutom har man känt till sen länge att det saknas mekanisk ventilation. Om det är så illa som man nu säger borde väl kommunen vidtagit åtgärder tidigare, säger Jan Erlandsson en annan av föräldrarna som har aktiverat sig i frågan. Han har själv barn som går i förskoleklass i Hedeskoga det här läsåret. På mötet i förra veckan meddelade alla de tretton familjer som valt Hedeskoga förskola att de skulle välja en förskola i Ystad i stället för Sövestad och att rektorsområdet då blir av med alla barnen. - Förutsättningarna blir ju sämre för oss, men frågan är hur föräldrarna ställer sig till det här när de inte är samlade i en stor grupp. De får göra bedömningen vilket som passar minst illa och jag hoppas att de väljer Sövestad, säger Eskil Persson. I den prognos som rektorn har tagit fram hoppas han på att sammanlagt 15 barn kommer att gå i förskoleklass i Sövestad till hösten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.