Nytt sparpaket drabbar Ystadsborna

Politikerna i Ystads kommun måste omgående hitta nya sätt att spara. Den preliminära skatteberäkningen visar att kommunen i år får 14 miljoner kronor mindre än vad de styrande räknat med i årets budget.
Ystad • Publicerad 2 april 2004

- Det var ingen rolig läsning. Nu får vi ta upp och titta på 2004 igen och se vad vi kan göra, säger kommunalråd Kent Mårtensson (s). Kommunförbundets beräkning av skatteintäkterna kom i fredags och Ystads kommun är inte ensam om att få mindre än förväntat. Det allmänna läget på arbetsmarknaden i Sverige har blivit sämre och till exempel ökar arbetslösheten. Följden blir att färre betalar skatt och därmed blir påsen med skattekronorna som fördelas till kommunerna också mindre. Redan i fjor sänktes anslaget. Då tvingades politikerna ta till åtgärder som investeringsstopp och anställningsstopp. Projekt som till exempel idrottsplatsen fick vänta till efter årsskiftet. Dessutom beslöts att skatten skulle höjas 2004 för att klara budgeten. Höjningen gav ungefär 20 miljoner kronor extra till årets kalkyl men är det räcker nu alltså inte om skatteintäkterna sjunker till den nivå som nu aviserats. - Vi hade räknat med att skattehöjningen skulle vara tillräcklig. Men nu måste vi göra något mer. Ännu har vi i majoriteten inte diskuterat vad vi ska göra men vi får sätta oss oss ner och göra det snart, säger Kent Mårtensson. I januari var prognosen att Ystads kommun skulle få 7 miljoner kronor mindre i skatteintäkter än vad som var budgeterat för året. Enligt ekonomichef Marcus Nilsson ledde inte detta till någon särskild oro eftersom det var så tidigt på året. Men bara två månader senare är det i stället 14 miljoner kronor efter minusstrecket. - Det är lite förvånande att det ser så pass mycket sämre ut nu än vad det gjorde för två månader sedan. 2004 och 2005 kommer nu att bli väldigt besvärliga år. Vi får sedan hoppas att konjunkturen sätter fart 2006, säger Marcus Nilsson. I veckan har kommunledningen i Ystad haft analysdagar då man lyssnat på förvaltningarnas ekonomiska berättelser. slår hårt - Jag menar att vi var försiktiga när vi räknade på skatteintäkterna för i år och att vi lade oss i underkant. Ändå så slår nu detta hårt. Denna minskning på 14 miljoner kronor innebär att kommunen har en för hög budgeterad kostnadsnivå, och det krävs nu en politisk diskussion om vad vi ska göra åt det, säger Marcus Nilsson. Ystads kommun har budgeterat 882 miljoner kronor i skatteintäkter för 2004, men som det ser ut nu landar intäkterna på 868 miljoner i stället. - För att sätta de 14 miljonerna i perspektiv kan man säga att det går 2,5 till 3 tjänster på en miljon. Men det är ju inte säkert att vi ska spara in på just personal, säger Marcus Nilsson.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.