Ökade fartkontroller när E65:an byggs om

Ombyggnaden av E65:an mellan Skurup och Ystad kommer igång till våren. Projekteringen har påbörjats och i går hölls ett möte mellan Vägverket och den konsult som fått i uppdrag att arbeta med sträckan.
Ystad • Publicerad 31 januari 2002

- Vi håller just nu på att titta på vägen och ta fram ett upphandlingsunderlag, säger projektledare Torsten Lindfors på Vägverket Region Skåne. Planeringen väntas ta några månader, därefter ska ärendet upphandlas. I april eller maj väntas vägarbetet starta och till årsskiftet tror Torsten Lindfors att ombyggnaden kan vara klar. - En mer preciserad tid än så kan jag inte säga. Men tidigare än april är det ändå inte lämpligt att starta med hänsyn till vädret. Under ombyggnaden ska trafiken ledas om. Att det görs samtidigt som turistsäsongen drar igång skulle kunna leda till köer. Men på polisens trafikenhet dock man inte det blir några problem. - Vi kommer aldrig i från att vägarbeten sker under sommaren. Tar bara bilisterna hänsyn tror jag inte det blir några större problem, säger Stefan Appelberg, chef för trafikenheten. När sträckan väster om Skurup gjordes om i fjor uppstod dock problem i början. Bilisterna körde för fort vilket var frustrerande för dem som arbetade med ombyggnaden. Trafikenheten skärpte då bevakningen av sträckan och det hjälpte. Extra övervakning på E65:an den kommande sommaren har ännu inte diskuterats, men Stefan Appelberg tror att det kan bli tal om extra insatser. Bland annat för att se till att bilisterna håller hastigheterna. Även Vägverket har dragit viss erfarenhet av den tidigare ombyggnaden. Efter problem med skyltningen vid en vägkorsning ska man till exempel vara uppmärksam på att det inte fattas några skyltar vid vägskäl under den stundande ombyggnaden, säger Torsten Lindfors att Vägverket. Beslutet om att fortsätta förbättra trafiksäkerheten ända fram till Ystad kom i slutet på förra året. Och förändringarna på E65:an är efterlängtade. - Vi tror att det får en klart positiv effekt på olyckstalen. Det kommer att bli mycket bra med ett vajerräcke, säger Stefan Appelberg. Sträckan blir en så kallad 2+1-väg där det växelvis blir en och två filer i båda körriktningarna. I mitten sätts det upp ett stållinjeräcke. Dessutom ska så många enskilda korsningar som möjligt ska också tas bort. Det är dock ännu för tidigt att tala om vilka som kan bli aktuella, menar Torsten Lindfors.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.