Oklart hur ombyggnaden av gymnasiet ska bantas

Ombyggnaden av Österportskolan har blivit dyrare än väntat och än vet ingen varken hur man ska kunna dra ner på kostnaderna eller om vi sett slutet på prishöjningen.
Ystad • Publicerad 13 maj 2002

-Jag vet ännu inte hur vi ska lösa det. Bygget är ju en helhet, säger rektor Per Malmsten som är ansvarig för ombyggnaden. Enligt honom har man fortfarande inte hittat några formler för att spara in de 20 miljoner som ombyggnaden kommer att kosta extra. Budgeten, som från början omfattade 75 miljoner kronor, men som i dag behöver utökas till 90, täcker själva ombyggnaden. Nya bänkar, elevskåp, blomsterarrangemang eller något att hänga på väggarna måste bekostas utanför de ramarna. -En del av bänkarna borde de allra äldsta ystadsborna känna igen. De är i stort behov av att bytas ut, säger Per Malmsten. Projekteringen för ombyggnaden gjordes redan 1999 och sedan dess har kostnadsnivåerna stigit mer än man räknade med då. -Det här är ett så omfattande projekt. Det räcker med en liten skillnad för att det ska slå hårt ut. Brandsäkerheten till exempel, i och med att byggnaden är så stor för en liten ändring med sig stora kostnader, förklarar Per Malmsten. Han menar att ingen ensam faktor avgör om bygget blir ännu dyrare än väntat, men att det fortfarande finns risk för att siffran på prislappen stiger ytterligare.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.