Viltolyckor med rådjur och vildsvin fortsätter att öka

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades
Foto: Hasse Holmberg

Hittills i år har 662 viltolyckor rapporterats in i sydöstra Skåne. De senaste fem åren har antalet olyckor ökat i Skåne och helan landet.

Under 2018 rapporterades över 63 000 viltolyckor in över hela Sverige. Statistiken från 2019 som hittills har kommit in tyder på att antalet kommer att bli lika högt även i år. Hittills är över 40 000 viltolyckor inrapporterade i landet. Det innebär att det sker en viltolycka ungefär var åttonde minut i Sverige.

Nu vill Nationella viltolycksrådet uppmärksamma trafikanter på problemet och genomför 23-29 september en speciell insatsvecka.

– Vi vill med årets insatsvecka göra alla fordonstrafikanter, såväl vanliga bilförare som yrkesförare uppmärksamma på att det finns vilda djur på och utefter våra vägar och att man därför anpassar körsättet efter detta. Vi måste alla samverka för att få ned antalet viltolyckor och här har förarens kunskap och uppmärksamhet stor betydelse, säger Pernilla Persson på Nationella viltolycksrådet i ett pressmeddelande.

Inrapporterade viltolyckor i Skåne under det senaste kvartalet.
Inrapporterade viltolyckor i Skåne under det senaste kvartalet.

Insatsveckan, som är landsomfattande, sköts på fältet av de regionala viltolycksråden, där representanter för de 16 samverkande myndigheterna och organisationerna i Nationella Viltolycksrådet ingår. Under veckan kommer informationskampanjer att genomföras med utdelning av informationsmaterial i samband med trafikkontroller, vid olika köpcentra och andra stora mötesplatser. En del polisområden kommer att genomföra trafik- och hastighetskontroller på viltolycksdrabbade vägar.

Fakta

Viltolyckor i sydöstra Skåne 2019

Hittills har 662 viltolyckor rapporterats in från de fem sydöstskånska kommunerna under 2019. De vanligaste olyckorna är kollisioner med rådjur och vildsvin.

Ystad:

138 viltolyckor, 91 rådjur, 23 vildsvin

Simrishamn:

106 viltolyckor, 76 rådjur, 24 vildsvin

Tomelilla:

115 viltolyckor, 70 rådjur, 23 vildsvin

Sjöbo:

222 viltolyckor, 137 rådjur, 45 vildsvin

Skurup:

81 viltolyckor, 59 rådjur, 13 vildsvin

Källa: viltolycka.se

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.