"Okynnesåkningen är ett vuxenansvar"

Ystad • Publicerad 12 oktober 2007

Att mopedförare struntar i trafikregler och brister i respekten för andra trafikanter är ett vuxenansvar. Det tycker Rickard Magnusson, fältassisten på Ystads kommun.

– Kanske kan vi fånga upp dem som har ett motorintresse. Förr mekade man med moppen på fritidsgården. De kanske vill köra cross på banor där man får köra fort. Kanske handlar det om att skapa en arena inom idrottsföreningarna. Vi får ta reda på om det är något som ungdomarna skulle gilla, säger han.

Även om det sannolikt inte går att få bort avarterna helt, så tror han att sådana möjligheterna skulle minska okynnesåkningarna. Framför allt, menar han, måste föräldrarna blandas in. Den senaste veckans uppmärksamhet kring trimmade mopeder, gäng som trakasserar bilförare, brister i respekten för polis, lagar och andra regler betyder också att de sociala myndigheterna reagerar.

Rickard Magnusson och hans kollegor arbetar ofta kväll och nätter. I många fall har fältassistenterna också mer kunskap om vad barnen sysslar med än vad föräldrarna har. Rickard Magnusson uppfattar dock inte att mopedåkarna generellt ägnar sig åt olagligheter och trakasserier.

Fältassistenterna avser att kontakt områdescheferna inom skolan. Polisen och Brottsförebyggande rådet, Brå, kommer också att blandas in för att få mopedåkare, oavsett ålder, att respektera andra trafikanter och de regler som gäller.

– Förhoppningen är att föräldrarna tar ett allvarligt snack med barnen, upprepar Richard Magnusson.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.