Öppet hus hos vinodlare

I helgen blir det åter tillfälle för alla som är intresserade av vinodling att gästa några skånska vingårdar. På Sandhammaren öppnar två odlare sina odlingar för besökare.
Ystad • Publicerad 4 september 2009
I helgen finns åter chansen att gå på visning på två vingårdar på Sandhammaren. Arkivbild: Thorsten Persson
I helgen finns åter chansen att gå på visning på två vingårdar på Sandhammaren. Arkivbild: Thorsten PerssonFoto: 

– I morgon har vi öppen vingård mellan klockan 12 och 16. Då är det gratis guidning och visning, berättar Thorsten Persson.

Tillsammans med Claes Olsson driver han Ekesåkra vingård, som ligger en kilometer norr om Sandhammarekorset.

I fjor var det många besökare när vingården visades.

– I år kan vi visa vårt nybyggda vineri, ett hus för vinproduktion. Det är byggt i korsvirke med vasstak, berättar Thorsten Persson.

Det gäller att ta tillfället i akt. När vineriet har godkänts och börjat användas får inga besökare tas emot.

Skörden på gården beräknas komma igång om en månad.

Hur blir skörden?

– Men vet aldrig riktigt förrän man har skördat. Det kan komma gråmögel eller bli kallt, säger Thorsten Persson, lite luttrad efter några år som vinbonde.

Han tillägger att det ser bra ut.

Nu väntar de svenska vinodlarna på besked hur det blir med gårdsförsäljningen. Statens utredare varnade för att gårdsförsäljning kan leda till att det svenska alkoholmonopolet ifrågasätts av EU.

Men tongångarna på EU-nivå är annorlunda, och i Finland är det tillåtet med gårdsförsäljning av fruktviner, enligt Thorsten Persson

Även grannen Kaj Nilsson som driver Österlens vingårdpark på andra sidan landsvägen har deltar. Hans öppettider är 11–16.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.