Öppnar ny pub i Kåseberga

Kåseberga Artikeln publicerades
Kåsebergas nya pub kommer att vara öppen på fredags- och lördagskvällar. Stockeboda gård ska brygga en specialöl, Ales stout, som i framtiden ska serveras på puben.
Foto:Emilia Söelund
Kåsebergas nya pub kommer att vara öppen på fredags- och lördagskvällar. Stockeboda gård ska brygga en specialöl, Ales stout, som i framtiden ska serveras på puben.

Maria Åkesson driver kafé och butik i Kåseberga. Nästa vecka tar hon ytterligare ett steg för att skapa en mötesplats i byn. På fredag öppnar det en pub och konsthall i den gamla lanthandeln.

– Det är fullt upp just nu, säger Maria Åkesson och serverar ett glas skånsk äppelmust vid bardisken.

När tidningen kommer på besök saknas det fortfarande möbler i lokalen och från källaren hörs det taktfasta hammarslag. Ändå räknar Maria Åkesson med att öppna Kåsebergas nya pub och konsthall på fredag.

Lokalen har sedan tidigare ett restaurangkök, eftersom den förra ägaren var gourmetkocken Daniel Müllern. Maria Åkesson tror dock att det blir lättare att driva en krog med enklare maträtter i Kåseberga.

– Jag vill att folk som bor här ska kunna komma hit ofta. Man ska kunna ta sig ett glas här varje vecka om man vill. Dessutom är besökarna i Kåseberga ofta friluftsmänniskor. Surfare och skärmflygare söker sig kanske inte i första hand till en gourmetkrog.

Hon har planerat en meny som är inspirerad av det nordiska köket och råvarorna är i första hand lokalt producerade.

– När turister kommer till Sverige hittar de asiatiska och italienska restauranger. Det tycker jag är lite synd. Jag kan till exempel tänka mig att servera isterband och kroppkakor på min restaurang, säger hon.

Förutom kafé, pub och butik, så kommer lanthandeln också att innehålla en liten konsthall. Det var grannarna Leif och Stephanie Nilsson som föreslog att källaren byggdes om till galleri.

– De hade en del konstverk med anknytning till Kåseberga. Det kan vara konstnärer som har bott eller målat här. Sedan har andra i byn också bidragit med verk.

Telefonen ringer och Maria Åkesson gör sig redo för nästan punkt på dagordningen:

– Nu ska jag åka till Stockeboda gård och hämta öl. Tyvärr är vår egen specialöl inte klar än, men när vi håller den stora invigningen vid påsk, så räknar jag med att kunna servera Ales stout för första gången.