Annons

"Orealistiskt uppfylla fullmäktigebeslut"

Socialnämnden i Ystad saknar 11,5 miljoner kronor för att klara sin verksamhet nästa år. Nämnden begär därför ytterligare pengar hos kommunstyrelsen.
Ystad • Publicerad 30 augusti 2002

Det som behövs är bland annat två miljoner kronor för att fortsätta driva Alrunan, 1,8 miljoner till behandlingsinsatser, 1,2 miljoner till färdtjänsten och fem miljoner till socialbidrag. När det gäller socialbidrag så har kostnaden sjunkit från cirka 16,5 miljoner kronor 1998 till ungefär 12,4 miljoner i fjol. I år väntas siffran landa runt 10 miljoner kronor. Men kostnaden ska ner ytterligare, till fem miljoner kronor nästa år, enligt ett beslut i kommunfullmäktige. Lennart Kjellander, administrativ chef inom social omsorg, tror dock att det är omöjligt. Enligt honom ligger Ystad redan lägst i hela sydöstra Skåne när det gäller socialbidragskostnaderna och under Skånegenomsnittet. - Att komma ner till fem miljoner är fullständigt orealistiskt, säger han. I år väntas socialnämnden få ett överskott på 4,3 miljoner kronor. Orsaken är att entreprenaden på Ljuskällan blev billigare än väntat och att det inte behövts så mycket extra hemvård under tiden Bellevue byggts om som nämnden trott. De pengarna kan användas nästa år, men det är bara en kortsiktig lösning enligt Lennart Kjellander. - Tvärtom så ligger vi väldigt risigt till i förhållande till budget. Även år 2004 och 2005 fattas det pengar. Hur ekonomin blir nästa år beror på hur mycket pengar kommunstyrelsen är beredd att skjuta till. - Det vi inte får får vi lägga som ett sparbeting, säger Kjellander.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons