Ostadiga ben på djurparken i Ystad

På ostadiga ben - och i vissa fall armar - vinglar nyfödda åsneföl, apor, lamor och allehanda andra djur runt i inhägnaderna. Omgivningarna, de böljande fälten, är gröna igen. Ystad djurpark har slagit upp dörrarna för säsongen och förbereder nu för sitt 10-års jubileum.
Ystad • Publicerad 13 maj 2004
Härligt med friskt gräs och sol. På ostadiga ben vinglar nyfödda åsnefölen på djurparken. Bild: Thorsten Persson
Härligt med friskt gräs och sol. På ostadiga ben vinglar nyfödda åsnefölen på djurparken. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

- Vi började ju i väldigt liten skala och folk har nog inte riktigt förstått vilka visioner vi har haft, säger Christina Knutsson som äger Ystad djurpark med sin man. Bilder: Thorsten Persson Ystad djurpark har växt sakta men säkert för varje år. Det började med några antiloper för tio år sedan. I dag lever över 60 arter av däggdjur, fåglar och reptiler i anläggningarna. Dessutom har närmare 6 000 träd planterats i markerna. Australiska svarta svanar, asiatiska kameler, afrikanska zebror och sydamerikanska pampasharar går nu alla och sträcker ut sig på det nya gräset. Vissa djur, men långt ifrån alla, har kunnat vistats ute under den skånska vintern. För de flesta måste dock flytten från stallen till de öppna fälten vara synnerligen välkommen. Ny och lite skygg. Det här lamafölet ska vilken dag som helst få en, nästan, jämnårig kompis. Verksamheten har breddats under åren och parken deltar numera även i artbevaringsprojekt för utrotningshotade arter. Det bedrivs också utbildning på gymnasienivå inom naturbruksprogrammet. Och yngre barn som vill prova på att vara djurvårdare kan anmäla sig till sommarens djurparksläger. - Man jobbar ju på år efter år, men så länge man kan göra nyheter och har möjlighet att utveckla djurparken så är det väldigt tillfredsställande, säger Ingemar Knutsson. Årets största nyhet är den poolanläggning som just nu byggs för besökarna. Den ska invigas den 1 juni. - Det blir så vi firar vårt jubileum, säger Ingemar. De kommer allt närmare sin vision. Christina och Ingemar Knutsson driver Ystads djurpark och i år firar de tioårs-jubileum. Dottern Unn har nyss firat sitt 18 månaders jubileum. I bakgrunden syns det nya poolomårdet för besökare. Invigningen är planerad till juni.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.