Östersjöporten öppnar för tillväxt

Ett forskningscentrum för Östersjöhandel inrättas på regementsområdet, Forum Ystad får fler högskoleutbildningar och en ny företagarpark ska skapas. Det är några elementen i Östersjöporten, ett projekt som ska leda till ökad tillväxt och fler arbetstillfällen i sydöstra Skåne.
Ystad • Publicerad 20 december 2002

Det hoppas i alla fall Skurup-Ystad näringslivsråd som arbetat fram projektförslaget. - Det är Östersjöhandeln som vi bör satsa på, och vi har haft det under näsan hela tiden. Ystad har en gammal tradition av handel över Östersjön, vi har det geografiska läget och det är dessutom hyperaktuellt med Polens och Baltikums framtida inträde i EU. Det kommer att öppna upp en fantastisk marknad, säger avgående kommunalrådet Thomas Lantz (m). Han är även ordförande i Skurup-Ystad näringslivsråd som instiftats under året. Näringslivsrådet kommer i början av det nya året att begära att de två kommunerna finansierar en förstudie på 120 000 kronor som ska ta reda på om det ambitiösa projektet är genomförbart. - Det vi hoppas på med Östersjöporten är ett ökat nyföretagande med inriktning på Östersjöhandel, och att det knoppas av nya företag från befintliga företag. Vi hoppas också att stora företag som vill etablera sig till exempel i Polen, också vill etablera sig i utposten Ystad med förslagsvis sitt försäljningskontor. På samma sätt ser vi gärna att polska företag etablerar sig i Ystad, säger Thomas Lantz. En av de största svårigheterna med projektet blir att få en "dragare", ett stort företag som väljer att flytta en verksamhet till Ystad. Det företaget kan i sin tur ge draghjälp till andra företag. Exakt hur ett storföretag ska lockas hit och hur de andra målen ska nås ska arbetas fram under projekttiden som är två år. Projektet Östersjöporten kan inledas med förstudien redan i mars, förutsatt att kommunerna accepterar att finansiera studien. Projektfasen förväntas finansieras av kommunerna tillsammans med näringslivet, samt nationella och regionala fonder. Även om det mesta i Östersjöporten verkar centrerat kring Ystad vill Thomas Lantz understryka samarbetet med Skurups kommun. - Det är ju så att det som händer i någon av de sydöstskånska kommunerna gagnar de andra kommunerna i området, på grund av att vi har så korta pendlingsavstånd. Det viktiga är att det skapas arbetstillfällen, säger han. Enligt förslaget ska näringslivsutvecklingscentrat Östersjöporten byggas upp av dessa element (urval). - Forum Ystad kompletteras med ytterligare högskoleutbildningar med fokus på entreprenörskap och handel med grannländerna i öster och sydöst. - Ett forskningscentrum etableras på Lv4 Vasallen i Ystad med inriktning på Östersjöhandel. - En företagspark skapas för tillväxtföretag, som i sin tur stöds av etablerade företag.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.