Pågatåg var 30:e minut när stationen i Ystad byggs om

Banverket räknar med en kraftig ökning av persontrafiken till och från Ystad under de närmaste åren.Det nuvarande stationsområdet med två genomgående spår kommer inte att räcka och stationen ska byggas om.
Ystad • Publicerad 8 februari 2002

Men ännu är man inte klar över hur man skall klara trafikökningen. Banverket har nu gjort vad det kallar en idéstudie, ett underlagsmaterial om det skulle bli tal om en total ombyggnad av bangården, och enligt den måste tre persontåg kunna stå på stationen samtidigt. De spår inne på stationsområdet som utnyttjas av Simrishamnståget kan inte användas när det blir genomgående trafik år 2003 mellan Malmö och Simrishamn. Banverket arbetar därför utifrån två principlösningar: 1) en mindre åtgärd med ett nytt uppställningsspår i anslutning till dagens två genomgående spår. 2) en större ombyggnad med nya spår och plattformar. De sistnämnda kan enligt Banverket placeras såväl norr som söder om stationshuset. Persontrafiken ökar för närvarande kraftigt i Ystad. En bidragande orsak är direkttåget mellan Ystad och Köpenhamn. Nästa år skall en mötesstation vara klar i Rydsgård, som möjliggör tätare trafik med pågatåg mellan Malmö och Ystad, samt elektrifiering och upprustning av järnvägen mellan Ystad och Simrishamn. Skånetrafiken planerar att öka antalet dagliga turer mellan Malmö och Ystad till omkring 50 avgångar. Det blir i så fall två tåg per timme och riktning under morgonen och eftermiddagen samt ett tåg per timme och riktning under övrig tid. När banan mellan Ystad och Simrishamn elektrifierats kommer omkring hälften av turerna att bli genomgående och förlängas från Ystad till Simrishamn. Allt detta medför ännu mer trafik på banan och större belastning i Ystad. Planeringsarbetet fortsätter och redan i år måste Banverket ta ställning till vilka åtgärder som måste vidtas. Banverket har i detta läge inte alls behandlat vilka åtgärder som krävs när det gäller godsbangården.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.