Annons

Pekka – en luffare till havs

Han ser ut som en romanfigur  –  och han säger att han är en romanfigur, seglaren Pekka som har övervintrat i småbåtshamnen i Ystad och i dagarna seglade iväg dit vår- vindarna bär.
Ystad • Publicerad 5 mars 2014
Nio meter lång är Pekkas segelbåt, en danskbyggd LA-kryssare, hans flytande hem.
Nio meter lång är Pekkas segelbåt, en danskbyggd LA-kryssare, hans flytande hem.Foto: Foto: Ulf Mårtensson
Dit vindarna bär. Pekka är en luffare till havs. I vinter har han legat stilla i småbåtshamnen i Ystad.
Dit vindarna bär. Pekka är en luffare till havs. I vinter har han legat stilla i småbåtshamnen i Ystad.Foto: Foto: Ulf Mårtensson

– Har du läst Björn Larssons roman Den keltiska ringen? frågar han när vi sitter nere i kajutan och dricker pulverkaffe, lagat på gasolbrännaren som ger lite värme ifrån sig innan dieselvärmen har fått fart.

– Det är jag som är Pekka i den boken, han med katamaranen, påstår Pekka.

Annons

Jag erinrar mig svagt en sådan figur i Björn Larssons bästsäljare. Den börjar i Dragörs hamn där författaren Björn Larsson under en period bodde på sin båt. Pekka berättar att han träffade honom där.

– Det var vintern 1987. Jag kom med min katamaran från Norge.

I Dragör får huvudpersonen i Den keltiska ringen, Ulf, en loggbok av seglaren Pekka, som med en mystisk kvinna seglar vidare. Ulf inser att Pekka svävar i livsfara och tar upp förföljandet.

Efter mötet i hamnen skrev Björn Larsson sin bok, Pekka fortsatte att vintersegla.

– Det är skönt på vintern, inte så mycket folk.

Pappa inspirerade

Han berättar om livet till havs och om ett yrkesliv som sjöman. Han lärde sig segla själv i Oulo på den finska sidan av Bottenviken. Hans pappa inspirerade honom.

– Han byggde själv två båtar, säger Pekka och visar en vacker träbåt, byggd 1963 av fadern.

Det är dagarna före hans avfärd och Pekka är på gång att bunkra för resan, diesel och mat och annat nödvändigt. Han var egentligen på väg till Norge när han fick problem med kraftig vind och tvingades söka nödhamn i Ystad. Det var i mitten av november, det gick hård sjö och båten tog in vatten. Han kunde inte gå för motor.

– Ankarlinan hade snurrats runt propelleraxeln, säger Pekka, som om han var med i ett nytt sjöäventyr, skrivet av Björn Larsson.

Annons

Pekka berättar att han seglade på vågbrytaren men lyckades ta sig in i stora hamnbassängen. Där-ifrån bogserade sjöräddningen honom över till småbåtshamnen där han legat still i vinter.

Lite pension

– Jag behöver egentligen ta upp båten på varv och täta den, säger Pekka som lever på en liten pension efter åren till havs.

– Jag skulle ha en ordentlig båt, en stålbåt som tål riktigt väder, säger han.

Pekka berättar också att han en gång, i början av 1990-talet, blev rånad på en stor summa pengar. Det var i Köpenhamn. Omständigheterna är lite oklara, men mycket hade varit annorlunda om han inte hade blivit rånad, enligt Pekka.

Hans pension räcker bara till det allra mest nödvändiga. Hans nio meters LA-kyssare är väl stuvad, det är grejer överallt. Det kan behövas, den lilla båten är Pekkas flytande hem.

Han visar bilder på sin digitalkamera från förra vintern då han seglade i Bohuslän och sedan vidare till Läsø. Han fotograferar båtar han möter på väggen, människor han träffar.

Längs ostkusten

Färden går ner genom Öresund, vidare till Bornholm och sedan upp längs ostkusten. Då börjar det våras och i Åbo träffar han sin mor. Pappan bor i Brahestad där han också lägger till. Han stannar i Finland över sommaren för att sedan, när hösten kommer, börja segla söderut igen. Han är en luffare på havet.

Så plötsligt visar han bilder från en vintertom småbåtshamn som är mycket välbekant. Det är bilder från Ystad under vintern 2013–2014.

Fotnot . Pekka har naturligtvis ett efternamn men han tycker att det räcker med Pekka.

Maria Sällberg
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons