Personal sov igenom larm

Nattpersonalen på ett äldreboende i Ystads kommun hade somnat i personalrummet och hörde inte när en av de boende larmade.
Ystad • Publicerad 12 januari 2012

Nu anmäler socialnämnden händelsen till Socialstyrelsen.

En natt i oktober kom ett larm från en av de boende och en av de båda nattjänstgörande undersköterskorna ryckte ut. Under tiden hon var inne hos brukaren kom nästa larm, som inte besvarades. När undersköterskan gick tillbaka till personalrummet för att ta redan på varför hennes kollega inte svarat, fann hon sin kollega sovande i personalrummet.

Att sova på arbetstid är inte tillåtet. Personalen som är tjänst har skyldighet att ge god och säker vård, skapa trygghet och besvara alla larm som kommer in.

– Att inte finnas till hands för brukare som påkallar hjälp kan innebära stor fara för den enskilde, skriver vård- och omsorgschef Gudrun Johnsson i lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen och påtalar att sovandet inte accepteras av arbetsgivaren.

Enligt anmälan är samtlig personal medveten om att nattarbete innebär att man inte får sova under sin arbetstid. Den sovande medarbetaren, omplacerades till dagtidsarbete så fort arbetsgivaren fick kännedom om händelsen.

Ann-Louise Olander
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.