Peter Lindgren: Här var det menskonst!

Krönika Artikeln publicerades

Som människa och åtnjutare av den mångkulturella värld vi lever i kan jag ibland oroa mig över inskränkningar av det kulturella utbudet.

Min själ kräver både Wilhelm Moberg och menskonst för att må gott.

Mitt kanske mörkaste minne av min pappa härrör sig från en kväll i mitten av 90-talet då vi satt och såg på ett tv-program där gruppen Popsicle uppträdde med låten ”Not Forever”. Jag var i en formbar ålder och gladdes åt den oväntade upptäckten att jag hade egna åsikter. Så jag sa till pappa: ”Det här är en riktigt bra låt”.

Pappa tittade på mig som om jag uttryckt gillande av pungbråck eller Josef Mengeles pseudovetenskapliga experiment på kortväxta. ”VA? Den här skiten?”, sa han, och jag sjönk mentalt ihop i insikten att mina åsikter nog gjorde sig bäst i mitt eget huvud.

Jag har förlåtit pappa, som i övrigt är en fin och mild man. Jag tror att han färgades av att sångaren Andreas Mattssons stora uppspärrade ögon signalerade något slags narkotikamissbruk. Att gitarristen Fredrik Norberg under Grammisgalan 1992 önskade att Arvingarna skulle dö i en bussolycka kan också ha varit försvårande omständigheter för min pappa.

Men det är ett bevis för att överheten, auktoriteter, staten, ska akta sig för att berätta för oss andra vad som är bra kultur. Det begränsar människorna. Gör dem mindre.

I Sölvesborg har ”Samstyret” (med SD i spetsen) beslutat att man ska prioritera tidlös och klassisk konst, framför samtidskonst. De offentliga rummen ska vara behagliga att röra sig i, och motiven ska inte riskera att uppröra eller provocera någon. Helst skulle de nog vilja anställa Kurt Wallanders pappa som kommunkonstnär, eftersom denne som bekant håller sig till att måla klassiska svenska naturmotiv, ibland med en tjäder, ibland utan. Men mest ändå med en tjäder. Jag skulle tro att variationen tjäder/inte tjäder uppfattas som cutting edge men ändå lagom spännande, av SD, vars ambition är att tämligen snabbt förskjuta kulturen i konservativ riktning.

”Varför pratar han om SD i Sölvesborg”, undrar ni? YA täcker ju inte på långa vägar denna ort. Nä, men sverigedemokratiska politiker är precis som ålen, detta högaktuella djur. De kan bo lite varstans i riket men när det är dags att leka åker de alla hem till Sargassohavet för att gå på Jimmie Åkessons privata fester. Ibland verkar de åka taxi dit och låta staten betala, men det kan det väl vara värt, om det räddar artens överlevnad tänker jag.

Alla idéer som uppkommer i Sölvesborg lär sannolikt sprida sig med ilfart (eller ålfart) till andra kommuner. Därför är Sölvesborg ett konservativt fönster mot framtiden.

Rolf Hans Berg (SD) är ordförande för Fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg och han har blivit uppmärksammad för att i Kulturnyheterna uttala sig om det nya handlingsprogrammet.

”Vi kommer köpa in sådan konst som tilltalar det stora flertalet medborgare. Det är klart att om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo”, sa han.

Det går förstås att göra sig lustig över den politiska ledningen i Sölvesborg och dennas känsla för estetik och god smak vad det gäller bildkonst. Ni minns kanske minns bilden som florerade i våras på förra kommunalrådet i Sölvesborg, Emelie Pilthammar (M), partikollegan Niklas Joelsson och Peter Thyrén (SD). Pilthammar står på bilden framåtlutad med munnen mot en glasflaska som hålls mot Niklas Joelssons skrev, medan Thyrén håller händerna på hennes rumpa.

Nu är det ju så att jag är from, så jag vet inte vad bilden anspelar på. Men jag tror inte att det är vad Rolf Hans Berg skulle klassificera som tidlöst och klassiskt.

Jag vet inte vad SD har emot menskonst egentligen. Kan det vara så enkelt att de sett fel menskonst? Jag begav mig till hustruns badrumsskåp och ungarnas legolåda, för att om möjligt kreera ett mensverk (!) värdigt också platsen ovanför Rolf Hans Bergs matsalsbord.

Ingen av de som figurerar på bilden kom till skada under fotosessionen.
Foto: Peter Lindgren
Ingen av de som figurerar på bilden kom till skada under fotosessionen.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.