unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Peter Lindgren: Sluta hacka! Vi som köper toapapper är också människor

Jag såg människorna gå över parkeringen – med en meters mellanrum – bärande på sina vita balar med toalettpapper. Uppifrån, från stor distans, skulle vi se ut som myror i ringlande led. Men där slutar också likheterna, tänkte jag.
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Medan myrorna drar sitt strå till stacken, till gagn för hundratusentals individer, roffar människorna för sin egen och den lilla familjens skull. Vi verkar barrikadera oss för månader av episkt uppkörd mage.

Ingen annans uppkörda mage verkar spela någon roll. Jag har letat på internet och försökt lista ut varför folk beter sig så här, varför det rika innehavet av just toapapper förefaller så brännande under coronaeran. Jag får inga enhetliga svar, men gissar gärna själv:

1. De är besvikna på regeringens och myndigheters virusåtgärder och ämnar söka upp husen tillhörande Stefan Löfven och statsepidemiolog Anders Tegnell för att vira in dem i toalettpapper. Klassiskt bus.

2. De har blandat ihop begreppen och tror att corona är en maginfluensa.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

3. De började med att hamstra bönor, och gjorde sedan en helt rimlig konsekvensanalys.

4. Likt kvinnor som lever nära inpå varandra kan börja få sin menstruation samtidigt, har krisen fört oss samman på ett sätt som fått oss att synkronisera vår tarmtömning.

Man kan föreställa sig att ingen någonsin varit så nöjd eller fått så mycket vatten på sin kvarn, som alla dessa hånade, hamstrande personer, sekunden då de nåddes av nyheten att pappersbruket i Lilla Edet stod i brand.

Jag har alltid tänkt att stora kriser förenar människor, att solidaritet då som en biologisk mekanism ska sippra ut ur porerna på oss. Som hos de som gömde judar under andra världskriget, eller som de gamla japanska männen som sanerade efter Fukushima-olyckan 2011, och därigenom gav sig själva en säker framtida cancerdiagnos.

Nu läser jag allt fler berättelser om hur gamla människor kommer till sin lilla affär i byn för att köpa det nödvändiga, och finner tomma hyllor. Djungelns lag, anno 2020: den köpstarke tömmer hyllorna, och den muskelstarke bär varorna ifrån affärerna. Kvar står de gamla och svaga. Dem vi ska skydda. Nu unnar vi dem inte ens havregryn.

Ett annat mått på solidaritet i coronans tid är nyheten att Donald Trump bett att för en rund peng få ackvirera det tyska företaget Curevac. Vetenskapsmännen på detta företag skulle i Donalds vision framställa ett vaccin mot corona. Vad är problemet, undrar ni? Vaccinet skulle vara exklusivt för USA. Så kan vi andra sitta och hosta i vårt toalettpapper bäst vi vill.

quote
När vi ser någon annan bära iväg med en bal papper tänker vi att vi kanske också borde göra det.

Det var i funderingar som dessa jag stod i affären – minst en meter från mina medmänniskor – och samlade ihop det nödvändiga. Smygande anlöpte känslan jag sedermera kom att identifiera som svaret på hela den här gåtan. Jag tänkte: ”Det hade kanske inte varit helt dåligt att ha ett paket dasspapper i reserv.”

Så klart! Precis som myror är vi sociala djur, och när vi ser någon annan bära iväg med en bal papper tänker vi att vi kanske också borde göra det. Det är ett sympatiskt drag hos människan att hon ofta tror att hon är steget efter alla andra. Så det vi behöver göra för att få till långa myrled av människor som gör solidariska saker för varandra, är att själva börja göra det.

Som de grupper av människor som hjälper åldringar att handla under krisen. Att leverera hem varor. Hjälpa ungdomar med distansundervisning, nu när gymnasie- och högskolor stängs. Jag ser mängder av fina initiativ präglade av djup medmänsklighet. Än så länge gömmer vi kanske inga judar, men det hade å andra sidan känts lite opåkallat i just den här krisen.

Jag tog ett mindre paket toapapper (en bal hade sett desperat ut) och hamnade bredvid en man i 70-årsåldern. Vi tittade på varandra och på våra vita paket och vi log i samförstånd. ”Jaha, då vet vi vad vi ska göra när vi kommer hem”, sa mannen uppsluppet.

”Visst vet vi”, tänkte jag. Krisen förenar. Vi skiter i synk.

Fakta

Hamstring i kristid

• Hamstring av varor anses av experter som helt onödig under coronautbrottet. Just massköpen av toalettpapper är emellertid inte solidariskt problematiskt, eftersom vi lever i ett land med tämligen mycket skog. Jag har räknat på det här:
• I Sverige finns uppskattningsvis 88 miljarder träd. Av varje träd kan det tillverkas ungefär 588 toarullar. I Sverige finns det tio miljoner invånare, vilket innebär att det, vid behov, skulle kunna produceras över fem miljoner toarullar per svensk medborgare. Låt oss vila ut en stund i den insikten. Släppa anspänningen i diverse slutarmuskler.
• Skulle papperet ändå ta slut kan man alltid vaska av sig i duschen.
Källa: Riksskogstaxeringen, skogeniskolan.se

Läs mer

Mattias fick en ny chans – och tog den

Idol

Mattias fick en ny chans – och tog den

Mattias Nederman är vidare i Idol.

Många bedrägeriförsök mot 40-talister

Brott

Många bedrägeriförsök mot 40-talister

Använde Ystadsbons personnummer och beställde varor för 5 000 kronor.

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Förre rektorn polisanmäler kommunen

Turerna fortsätter

Förre rektorn polisanmäler kommunen

Polisanmälan mot Mattias Liedholm läggs ner.

Samtliga tre personer - 12, 21 och 22 år - omkom när bilen körde av vägen och in i ett träd på länsväg 832 mellan Skabersjöby och Torup öster om Malmö på torsdagskvällen.

Nyheter

Svedala: 12-årig pojke en av de döda när bil körde in i träd

Tre personer har avlidit efter en singelolycka i Svedala kommun.