Annons

Platser för spontan idrott är i dåligt skick

Spontanidrottsplatserna där invånarna kan spela tennis, boule eller fotboll är i mycket dåligt skick i Ystads kommun. Värst är det ute i byarna där hälften av spontanidrottsplatserna får betyget dålig och bara en är okej.
Ystad • Publicerad 27 augusti 2014
Svårt att vara spontan. Spontanidrottsplatsen i Hedeskoga var en tennisplan från början men ändrades till fotboll och landhockey. Nu växer gräset fram genom den spruckna asfalten. ”Det kostar runt 150 000 kronor att asfaltera om”, säger Ulf Andersson, stadsträdgårdsmästare i Ystads kommun.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Näten till målen har sett bättre dagar.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

– Vi har sett att det är en tickande bomb. Om vi ska göra om alla springer det upp i miljonbelopp, säger Ulf Andersson, stadsträdgårdsmästare i Ystads kommun.

I flera år har spontan-idrottsplatserna i kommunen fått förfalla. Ulf Andersson har tröttnat på samtal från upprörda kommuninvånare och vill att något görs åt problemet.

Annons

– Tyvärr har vi inte ekonomi att göra något. Det har varit mycket bråk om bandyplaner, bara en eller två går att använda. Lika illa är det med tennis- banorna, de har sett sina bästa dagar, säger Ulf Andersson.

Behöver renoveras

Han säger att situationen är likartad i hela Sverige. Anläggningarna är från 1970- och 80-talen och behöver nu renoveras. För att få en uppfattning om vilket skick de är i tog Ulf Andersson hjälp av studenter som läser landskapsarkitektur.

En inventering av samtliga spontanidrottsplatser i Ystads kommun har gjorts och det är ingen munter läsning.

Inom Ystad stad finns 25 spontanidrottsplatser. Av dem får tio betyget dålig, nio betyget okej, fyra är sådär och bara en är bra. Ännu sämre är det ute i byarna. Fyra är dåliga, tre sådär och en okej.

Överlag är underhållet väldigt eftersatt med stort slitage. Gamla växter vars rötter spränger sönder asfalten är ett problem, liksom löv som får ligga och förmultna.

Inga resurser

– Vi har inga resurser att sköta spontanidrottsplatserna. När de anlades en gång i tiden var vi 60 man på parkenheten, nu är vi 23,24. Det gör att vi prioriterar de centrala ytorna, säger Ulf Andersson.

I utredningen påpekas även att spontanidrottsplatserna har betydelse för hälsa och välbefinnande.

2013 antog Ystads kommun en vision och i den står att det är viktigt att skapa jämlika förutsättningar för hälsa och fysisk aktivitet för alla. Ystads kommun har olika målområden och under 2013 till 2016 ska fysisk aktivitet prioriteras.

Annons

– Människor i lite större orter på landsbygden ska inte behöva köra en mil utan ska ha spontanidrottsplatser på hemmaplan. Kommunen har föreningar också men det är inte alla som vill spela där och då är det bra att det finns en allmän.

Han tror att det handlar om tre miljoner kronor för att få ordning på spontanidrottsplatserna. Då vill han även se standardutrustning som cykelställ, papperskorgar och kanske även en bänk att sitta och titta på dem som spelar.

– Vi behöver kanske inte ha fem tennisbanor i en stadsdel utan kan nöja oss med en. Vi behöver även få loss pengar för att sköta dem i fortsättningen. Annars är det kapitalförstöring.

Nu ska en ekonomisk beräkning göras som sedan ska presenteras för samhällsbyggnadsnämnden.

Taner Caliskan
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons