Annons

Polisen behöver ny station

Det börjar bli trångt i polishuset i Ystad. För en bättre arbetsmiljö är en renovering eller flytt nödvändig."Vi kommer ta ett beslut vid årskiftet", säger kommissarie Claes-Göran Svensson.
Ystad • Publicerad 13 oktober 2010
Foto: 

När polisen flyttade in på stationen 1974 delade de byggnaden tillsammans med tre andra myndigheter. Näråklagarmyndigheten, skattemyndigheten och kronofogdmyndigheten såsmåningom flyttade ut blev bara polisen kvar. Men då antalet anställda poliser i sydöstra Skåne sedan dess har fördubblats har byggnaden sakta men säkert blivit för trång.

Polisen i Ystad har nu, med Claes-Göran Svensson i spetsen, startat en projektgrupp som ska diskutera alternativen. Antingen renoverar man och bygger ut den befintliga stationen eller så flyttar man in i en ny byggnad.

Annons

Nya förhörsrum

Claes-Göran Svensson ser fördelar med båda alternativen.

- Bygger vi nytt kommer tjänsterummen bli mindre. Däremot skulle vi få förhörsrum. Som det fungerar idag förhör vi våra klienter inne på våra tjänsterum.

Vart det nya polishuset skulle placeras vet Claes-Göran Svensson i dagsläget inte. Han menar dock att området kring det gamla regemnetet är av intresse.

- Det ligger nära centrum, men ändå avskilt och är omgivet av stora parkeringsområden. Det skulle kunna vara ett tänkbart alternativ.

Pengarna spelar roll

Claes-Göran Svensson räknar med att en renovering av polishuset, som är 5 300 kvadratmeter stort, skulle kosta omkring 15 000 kronor per kvadratmeter. Där skulle ett tillbygge på 1 700 kvadratmeter läggas till. Att bygga ett helt nytt polishus skulle kosta 20 000 kronor per kvadratmeter, men hur stort det skulle bli är ännu inte klart.

- Det är klart att pengarna spelar roll i beslutet, men i den här situationen kan det ju vara värt att bygga ett helt nytt hus.

Man räknar med att en renovering av polishuset skulle ta 1,5 år. Då man under den tiden skulle hålla till i en tillbyggnad tar man med i beräkningen att verksamheten kommer påverkas. Förhoppningen är att en renovering skulle påbörjas hösten 2011.

- Det är en process som tar lång tid. Vi har redan haft detta uppe för diskussion i ett år, säger Claes-Göran Svensson.

Katrin Hellström
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons