Polisen misstänker att pyroman utfört två mordbrandsförsök

Det var en ren tillfällighet att Öja kyrka inte totalförstördes vid det försök till mordbrand som kyrkan utsattes för under natten till lördagen den 15 maj. Lyckligtvis fick elden aldrig fäste i byggnaden utan självsläcktes.
Ystad • Publicerad 21 maj 2004

Polisen misstänker att pyromandådet i kyrkan utfördes av samme person som under den aktuella natten också försökte tända eld på en byggmarknad på Zinkgatan. Inte heller här fick elden fäste utan självdog. Från början rubricerades brottet i Öja kyrka som skadegörelse och inbrott. En polispatrull konstaterade att någon person hade slagit in sex delar av ett kyrkfönster. Efter några dagar gjorde personal i kyrkan dock sådana fynd att brottsrubriceringen omedelbart ändrades till försök till mordbrand. -Sedan dess har det gjorts en omfattande teknisk undersökning på båda brandplatserna och vi väntar nu på analysbeskeden. Vi avsätter stora resurser för att lösa de två försöken till mordbrand, säger kriminalkommissarie Anders Carlsson, chef för brottsroteln i Polisområde Södra Skåne. Finns det något samband mellan dessa mordbrandsförsök och de olösta fallen av mordbränder i Ystad? -Vi ser inget direkt samband mellan de tidigare bränderna och dessa. Men jag vill betona att det är mycket svårt att göra jämförelser av detta slag. Har ni någon misstänkt gärningsman? -Nej. Mordbränder i kyrkor är ovanligt. Finns det något samband mellan branden i Öja kyrka och branden i Heliga Trefaldighets kyrka utanför Kristianstad? -Likheten är att det är kyrkor som utsatts för brotten, men mer vill jag inte spekulera i detta. Finns det risk för fler anlagda bränder i Ystad? -Det finns ständigt en risk för anlagda bränder. Men risken är inte större i dag än för två veckor sedan. Hur viktiga är allmänhetens iakttagelser när en pyroman härjar i ett område? -Oerhört viktiga. Det kan räcka med att någon berättar för oss att han eller hon har sett en person som betett sig udda. Detta tips läggs till andra och kan stärka bevisen mot en misstänkt pyroman. -Det är mycket möjligt att det finns vittnen till förra helgens försök till mordbrand, som inträffade förra helgen, någon gång mellan klockan 18 på fredagen och lördag morgon. Vi hoppas i så fall att de hör av sig omgående till oss.

Per Sjöberg per.sjoberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.