Annons

Polisen skeptisk till nya hjälmlagen @14 Underrubrik Galliard:"Vi har egentligen ingen kraft att sätta bakom"

Från och med årsskiftet måste alla cyklister under 15 år bära hjälm. Det finns bara ett litet problem med den nya lagen. Minderåriga kan inte bötfällas.
Ystad • Publicerad 24 januari 2005
Victoria Ryngberg cyklar laglydigt. Är man under 15 år och struntar i hjälmen så blir det böter – eller?BILD: BASS NILSSON
Victoria Ryngberg cyklar laglydigt. Är man under 15 år och struntar i hjälmen så blir det böter – eller?BILD: BASS NILSSONFoto: 

– Visst är det bra att ha hjälm, eftersom den minskar skadeeffekten vid en olycka. Men vi har egentligen ingen kraft att sätta bakom. Som alla vet så är ju cyklister under 15 år inte straffmyndiga och därför känns lagen uddlös, säger trafikpolis Claes Erlandsson i Ystad.

Om man har fyllt 15 år och skjutsar ett barn utan hjälm så blir det böter. Exakt hur mycket är det emellertid ingen som vet.

Annons

– Nej, vi har fortfarande inte fått klart besked. I dag skrivs en primärrapport som går vidare till åklagaren som i sin tur bestämmer bötesbeloppet. Men det kan knappast bli mer än 400 kronor. Det är vad det kostar att köra moped utan hjälm, säger Claes Erlandsson.

Han och kollegorna har redan stoppat ett antal unga trafiksyndare i Ystad med omnejd.

– Våra resurser är begränsade och tillåter knappast några större insatser vad gäller kontroll av cyklister. En del som cyklat utan hjälm har dock fått tillsägelse. Vad vi kan göra i övrigt är att diskutera varför det är så viktigt med hjälm och eventuellt meddela föräldrarna.

Claes Erlandsson menar att cyklister över huvud taget blivit slarvigare. Ett stort problem är att många kör mot enkelriktat, på fel sida av vägen eller struntar i belysning. Och det gäller inte bara minderåriga.

– Vi stoppar ofta vuxna människor som själva kör bil och borde veta bättre. Man lurar bilföraren som inte räknar med att det ska komma en cyklist i full fart på fel sida. Det är ett dilemma för oss.

Att cykla med fungerande belysning som inte är påslagen medför 300 kronor i böter. Saknas belysning helt och hållet kan det kosta 700 kronor.

Vad gäller hjälm så finns det flera varianter att välja bland. Det behöver inte vara den vanliga cyklistmodellen. En skateboardhjälm är fullt godtagbar. Likadant med ishockeyhjälm.

– Huvudsaken är att den skyddar huvudet. Det duger inte att åka omkring med en leksakshjälm, säger Claes Erlandsson och skrattar.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

Annons

magnus.wegerup@allehandasyd.se

@08 Bildbyline:

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons