Polisen varnar: Se upp för båttjuvar – så gör du för att hålla dem borta

När det går mot sommar blir antalet anmälningarna om stulna båtar och båtmotorer allt fler. Nu varnar polisen på Österlen för att den kriminella aktiviteten ökar i hamnarna.
Skåne • Publicerad 29 maj 2018
Båtmotor
Båtmotor

Det är polisen på Österlen som har publicerat varningen på sin Facebooksida.

”Många båtar rustas för sjösättning eller är redan sjösatta och detta ger större möjlighet för de illasinnade som vill tillgripa båtar, motorer och utrustning,” skriver polisen.

I år har ett antal stölder redan skett i norra Kalmar län och på Skånes västkust. Skånes syd- och östkust har hittills haft färre båtrelaterade stölder än föregående år.

Så vill polisen att det ska förbli, och därför tipsar de om ett antal saker som ägarna själva kan göra för att skydda sina båtar. Det viktigaste är att märka sin båt och att använda godkända lås.

Fler tips ges på polisens hemsida för båtstölder.

Polisen på västkusten har sedan några år tillbaka ett projekt som liknar grannsamverkan och som går under namnet Båtsamverkan.

– Syftet med båtsamverkan är att förebygga båtrelaterad brottslighet genom samarbete mellan polisen, kommunen, båtklubbar och båtägare som tillsammans gör det svårare för tjuven, skriver polisen på sin hemsida.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.