Annons

Polisens informatör svarade på läsarnas frågor om bränderna

Polisens informatör Eva-Gun Westford chattade med YA:s läsare mellan klockan 13.00 och 13.50 på torsdagen. Hon svarade då på läsarnas frågor om bränderna i Ystad. Läs hela chatten här!
Ystad • Publicerad 9 oktober 2008
Polisens informatör Eva-Gun Westford chattade med YA:s läsare. Här med YA:s webbredaktör Frida Eriksson.
Polisens informatör Eva-Gun Westford chattade med YA:s läsare. Här med YA:s webbredaktör Frida Eriksson.Foto: 

Kurt Håkansson: Hej Eva-Gun Varför är det så svårt att få fram riktigt bra bevisning mot pyromanen? Det nämns ofta DNA-bevisning i mordbrandsfall,på viket sätt får man fram dem i sådana fall, jag ser framför mig att någon på något sätt får fyr på någonting. Men hur uppstår DNA-bevisen?

- Riktigt bra bevisning måste hålla hela rättskedjan igenom. Det ska vara ställt utom allt rimligt tvivel att det är den misstänkte för att vederbörande ska bli dömd. Den ansvarige åklagaren i ärendet måste vara nästan säker på att nå framgång i rättegången för att han eller hon ska välja att åtala.

Annons

- I en brand så brinner faktiskt bevisen upp. Man kan få fram DNA-bevis exempelvis genom kläder som den misstänkte har på sig. Vi går också igenom brandplatsen ytterst noggrann för att hitta till exempel dunk eller annat som kan ha använts för att anlägga branden.

Mats Andersson: Hej ! Jag har all respekt och förtroende för det arbete polisen lägger ned och förstår den juridiska problematiken i ärendet kring gryningspyromanen. Jag befarar dock att vederbörande är ute på Ystads gator inom kort.Som skattebetalare och familjeförsörjare vill jag veta identiteten, med namn och bild, på denna mordbrännare som härjar fritt bl.a. pga sin anonymitet. En röjning av i identiteten skulle hjälpa både polisen med tips samt ge framtida presumtiva offer en större möjlighet att rädda liv och egendom !

- Tack för ditt förtroende! Vi arbetar i dag på olika fronter, dels att det är den misstänkte så kallade. gryningspyromanen som är skyldig. Men det ingår även i vårt uppdrag att se på andra möjligheter.

- Den rättssäkerheten som vi har valt i demokratistaten Sverige är bland annat den personliga integriteten. Jag förstår fullt ut din frågeställning som skattebetalare. Men vårt regelverk medger inte att vi kan lägga ut bild och namn på en person som inte är dömd. Jag kan lova dig att vi som poliser gör vårt yttersta. Men vi måste skilja emellan känslor och det proffessionella polisarbetet

Carl Johan: Hur känns det att behöva släppa pyromanen fri gång efter annan? Han var ju misstänkt för bränderna i Simrishamn i somras.

- Svår fråga eftersom alla vi som jobbar med det är olika personer. Polisen har ett uppdrag. Det uppdraget får vi aldrig glömma. Vi är lika angelägna som ni skattebetalare att lösa dessa bränder och vi känner stor frustration när vi gång på gång är mycket nära. Verkligheten är att vi måste ha bevisning både tekniskt och annat. Detta för att åklagaren ska kunna väcka åtal. Rättssäkerheten måste fungera fullt ut även om vi som poliser känner frustration.

Carl Johan: Har ni kontinuerlig spaning på gryningspyromanen?

- Man kan formulera sig såhär: vi har haft viss kontroll och kontakt. Det skulle gå åt ett okänt antal poliser för bevakning men det uppdraget är så svårt att vi ändå skulle tappa bort vederbörande.

Carl Johan: Vad kan man göra för att skydda sig mot den här mannen och personer med liknande störningar?

- Beror lite på var man bor och hur man menar med att skydda sig. Skydda sig fullt ut kan ingen. Det finns inga garantier. Men - man kan ta bort brännbara föremål, ha lampor som tänds och släcks dvs som är styrda av rörelsedetektorer. Rent allmänt tycker jag att man med jämna mellanrum ska prata med varandra hemma just om säkerhetsmedvetandet. Även nu när vi vet att bostadsinbrotten kommer att öka med den mörka årstiden.

Annons

Patric Carlsson: Om jag förstår saken rätt så är Mannen under ständig bevakning . Vad hände?

- Nej. mannen är inte under ständig bevakning och har inte varit det heller. Hur många poliser vi än skulle ha varit på det eventuella bevkningsuppdraget så visar erfarenheten att man inte lyckas fullt ut.

Maria: hej eva-gun jag bor här bakom regementsgatan på fridhem o undrar om vad som kommer hända med pyromanen nu han kan väl inte bli släppt en gång till ?????

- Under dagen kommer han att underrättas om att han är misstänkt för grov mordbrand i tre fall. Förhöret med honom kommer att bli kort. Jag skulle tro att åklagaren beslutar om anhållande. Detta för att vi ska kunna genomföra teknisk undersökning. Vi ska också skicka iväg bland annat klädespersedlar för undersökning. Vi har flera förhör att hålla. När vi har samlat in tillräckligt material är det den ansvariga åklagaren som fattar beslut om mannen ska kvarstanna som anhållen eller släppas fri.

Patric Carlsson: Okay... Är detta första gången han angriper mål där han måste förstå att människor kan komma till skada?

- På denna fråga måste jag svara både ock. Det finns ett par tillfällen där det skulle kunnat vara människor vid de anlagda bränderna. I dag är de anlagda bränderna riktade mot bostäder, vilket skiljer sig från tidigare tillvägagångssätt. Men det kan ju ha andra orsaker.

Zara: Om han skulle bli dömd för dessa tre bränder, hur ser straffet ut då?

- Jag har inte lagboken med mig, men det troligaste är fängelse eller vård. Jag tror att straffet för grov mordbrand är lägst flera år i fängelse och upp till livstid.

Carl Johan: Hur går det med utredningen om Simrishamnsbrändera? Som jag har förstått det var Gryningspyromanen fortsatt misstänkt fr dem även om han släpptes ur häktet.

- Han släpptes ur häktet eftersom åklagaren ansåg att han inte längre kunde försvåra utredningen. Jag är inte riktigt uppdaterad om Simrishamnsbränderna för dagen, men tror att vi inväntar något bevis i en DNA-fråga.

Annons

Jan Erik: Hur kan jag som företagare skydda mig och mina fastigheter från en känd pyroman?

- Jag svarade lite på det tidigare. Och det gäller att absolut inte ha brännbart material liggande intill fastigheten, inte ha buskar som skymmer, tänk på belysningen utanför fastigheten, samverka med andra fastighetsägare och företagare. Ingen klarar det här ensamma. Vi måste samverka.

Patric Carlsson: Jo det är sant. Men den här gången visste han defenitivt att det fanns människor i byggnaderna..

- Helt rätt. och vår uppgift är nu att försöka få fram om det är den så kallade gryningspyromanen eller någon annan.

Jan Erik: Om man vet att risken är stor för flera brott kan man då hålla en person kvar i häktet?

- Man kan bli häktad av flera skäl. Risken för fortsatt brottslig verksamhet är bland annat ett skäl. Men måste vägas från fall till fall. I detta fallet beslöt åklagaren att det inte fanns mer anledning till att hålla honom frihetsberövad.

Zara: Kan man se några direkta likheter med bränderna i tex. Simrishamn.

- Ja, det kan man göra. Man kan se flera likheter. Det finns det första - nämligen klockslaget. För det andra - flera bränder samtidigt. För det tredje - den i den här fallet aktuella personen anträffas i anslutning till bränderna.

Lars: Kan åklagaren kanske inse nu att han är livsfarlig för allmänheten, annars kan han ju avgå direkt !

- Åklagaren är inte här och kan svara för sig. Men rent allmänt är han ansvarig även för den person som vi har frihetsberövat. Han har många juridiska frågeställningar att ta hänsyn till i sin beslutsfattning. Den misstänkte ska även omfattas av rättstryggheten och rättssäkerheten.

Annons

Lars: Kommer ni att meddela allmänheten om han släpps igen och när. Allt annat är ju en skandal, annars !

- Självklart kommer allmänheten att få veta om vederbörande blir frigiven. Det har ett allmänt intresse.

Patric Carlsson: Det här känns inte klokt! fingeravtryck på toarullar, fotavtryck i kyrkan osv sen frias han i hovrätten där det slås fast att han varit på platsen men inte att han satt fyr. Hur skall ni lyckas?

- Helt relevant fråga, men en fråga för en professor i rättsvetenskap. Det handlar om hur vi tillämpar den lagstiftning som står i Svea Rikes Lag. Polisens uppdrag är att göra en så professionell förundersökning som det bara är möjligt. Därefter är det de andra rättsvårdande myndigheterna; åklagarmyndigheten och domstolsväsendet som tar över.

Lars: Omfattas inte allmänheten av någon trygghet ?

- Jo, självklart. Men vi har i Sverige valt denna formen av demokrati, som jag i grunden tycker att vi ska vara ganska stolta över. Däremot känns det frustrerande att vi har ett samhälle som inte kan skydda sig mot en enda person. Oavsett om det är den nu misstänkte eller någon annan så kostar det stora summor och orsakar mycket oro.

Zara: Har polisen kunnat påbörja någon teknisk undersökning än?

- Svar: nej. Vi har gjort en första besiktning av alla tre ställena där det brunnit. Vi kan inte göra den stora tekniska undersökning förrän i morgon. Detta på grund av värmen på platserna.

Krister: Finns det verkligen ingenting som polisen kan göra för att hålla oss i samhället säkra mot dessa former av psykist störda personer

- Det är inte polisens uppdrag att skydda samhället mot psykiskt störda personer. Det som politikerna i Sverige bestämmer det påverkar allting i samhället. Vi har valt ett samhälle där även psykiskt sjuka vistas ibland oss.

Annons

K-G Renström: Är det inte effektivare, billigare och snabbare att spana (civilklätt) på denna man så fort ni släpper ut honom?

- Att spana civilt innebär mycket stora kostnader och det går åt många poliser per dygn för att täcka tider och platser. Vi skulle ändå inte lyckas, det vet jag av erfarenhet.

Lars: Alltså har vi risken att upplösningen blir som I Borrby, det är ju oalgligt, det vet jag, men detta är ju ohållbart.

- Hold your horses. Nej. Vi vill inte ha medborgargarden. Däremot vill vi ha ett samhälle där medborgarna engagerar sig inom ramen för vett och sans. Man kan samverka på andra sätt.

K-G Renström: Men hur mycket kostar det med de 100 bränder? som ni tror att denna man åstadkommit hittills?

- För det första är han inte dömd. Det måste jag klarlägga som representant för rättssamhället. Han är endast dömd för bränder i Dalarna. MEN - det talades vid Simrishamnsbränderna om att de senaste årens bränder kostat över 500 miljoner kronor.

K-G Renström: Jaf förstår inte varför ni inte skulle lyckas om ni hade ständig bevakning på denna man, Ni är ju inte precis Kling och Klang.

- Det är svårt att svara fullt ut utan att kränka den nu misstänkte mannens integritet. Det handlar om en mycket arg person som pendlar mycket i humör och handlingsförmåga. Hur många vi än är så kan han försvinna i ett litet obevakat ögonblick. Det handlar också om en person som trots allt är ganska intelligent.

- Nej, vi är inte Kling och Klang, men vi har heller inte obegränsade resurser. Varken ekonomiskt eller personellt. Jag har varit med vid spaningsinsatser och vet hur svårt det är.

Lotta: jag fattar inte heller, eller lägg ut en bild på honom så att vi vanliga dödliga kan se vem denne man är så att man kan själv hålla lite koll.

Annons

- Återigen, det handlar om det sätt som vi tillämpar rättssäkerhet och rättstrygghet. Det är ett ställningstagande som polisen inte äger.

JB: Måste han ha ihjäl någon för att han ska låsas in eller vad är det frågan om?

- Vi måste helt enkelt ha bevisning. Både tekniskt och genom olika vittnesförhör, eller genom erkännande. Polisen gör allt som är möjligt för en så heltäckande förundersökning som möjligt. I dag är vi minst 20 poliser som arbetar med förundersökningen. Det är åklagaren som fattar beslut och ger utredningsdirektiv.

- Tack för alla frågor!

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons