Polisens jakt på skolan – efter droger och vapen: ”Rekryteringen av unga sker överallt”
Att polisen söker igenom skolor efter olagliga varor är inte nytt. Det har skett av och till på flera skolor, men lär bli vanligare.
– Det händer ofta att olika skolor hör av sig till oss och vill att vi ska komma. Hur ofta vi kan göra insatser är en resursfråga eftersom polishundar kan inte ägna all sin tid åt att springa på skolor. Samtidigt ska skolan inte vara en arena för droger och andra olagliga grejer, säger Andreas Persson.
Insatsen som genomfördes på torsdagen beskriver Andreas Persson som lyckad.
– Vi kan med glädje konstatera att vi inte hittade några olagliga substanser eller vapen i samband med denna insatsen.
Hindra att barn rekryteras till kriminella nätverk
Men polisens besök på skolorna handlar inte bara om att leta efter droger och vapen.
– Det är samtidigt ett förebyggande och trygghetsskapande arbete. Med den samhällsutveckling vi har i hela landet är behovet stort av att motverka rekryteringen till kriminalitet och därefter till organiserad brottslighet.
Han berättar att man i regionen även är i startgroparna för att dra i gång ett Bob-råd. Bob står för ”barn och unga i organiserad brottslighet” och är ett regeringsuppdrag till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, länsstyrelserna, Brottsförebyggande rådet, Skolverket, Statens institutionsstyrelse (SiS), Socialstyrelsen, Kriminalvården och Sveriges kommuner och regioner (SKR).
– Instanserna ska samverka med det långsiktiga målet att hindra att barn och unga blir en del av kriminella nätverk. Vi måste jobba lokalt med de här frågorna. Rekryteringen av unga sker överallt, säger Andreas Persson.
Det blir alltså kontroller på fler skolor i sydöstra Skåne?
– Det kan jag lova, säger Andreas Persson.