Annons

Polisutredning på tomgång

Polisens utredning av de mordbränder som skakade Ystad tidigt på morgonen den 9 oktober går på tomgång. Polisen har analyserat övervakningskameror, genomfört dörrknackningar och hört ett 150-tal personer utan resultat.
Ystad • Publicerad 20 oktober 2008
Polisens utredning av mordbränderna fortsätter. Arkivbild: Sprisse Nilsson
Polisens utredning av mordbränderna fortsätter. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

- Vi har fortfarande en hel del material kvar hos Statens kriminaltekniska laboratorium och några ytterligare förhör att göra. Men de vi hittills gjort har inte gett något som gör att vi kommit vidare i utredningen, säger Anders Carlsson, spaningsledare vid polisen i Ystad.

Av de 25-talet poliser som inledningsvis arbetade med att säkra bevisning i och runt de platser där elden härjade tidigt på morgonen den 9 oktober återstår tre poliser. Hur många ytterligare poliser som används i spaningsarbetet med den fortfarande misstänkte 44-årige Ystadsbon vill polisen inte kommentera. Inom loppet av en timme tidigt på morgonen den 9 oktober drabbades Ystad av tre anlagda bränder. Värst drabbades en villa på Thorssons väg i centrala Ystad. Villan förstördes helt av branden. Polisen kunde ganska snart gripa en 44-årig man i närheten av brandplatserna. Mannen begärdes häktad av åklagare Pehr Ola Pehrsson. Lunds tingsrätt valde dock att släppa honom i brist på bevis.

Annons

För inte så länge sedan satt den aktuelle 44-åringen häktad i flera omgångar misstänkt för att ligga bakom de fyra bränder som skakade Simrishamn den 2 juli i år. Inte heller här lyckades polisen hitta tillräckligt med bevis för att övertyga tingsrätten om att förlänga frihetsberövandet av mannen.

- Om vi har en person som fortfarande är misstänkt för sammanlagt sju bränder, så måste vi ta ett helhetsgrepp. Det gäller till exempel att se om tillvägagångssätten påminner om varandra. Det är något som åklagaren måste ta ställning till, men just nu ser det inte så ljust ut, medger Anders Carlsson.

Några ytterligare misstänkta för bränderna har inte polisen och några frihetsberövande är därför inte heller aktuella. Den tekniska bevisning som polisen säkrat består bland annat av kläder och åtminstone en fimp. Lyckas polisen knyta 44-åringen till att ha varit på en eller flera av brandplatserna återstår för åklagaren att bevisa att mannen också tänt på.

Polisutredningen fortsätter dock och polisen har inte gett upp - ännu.

- Det kan fortfarande komma något från SKL som kan öppna upp det för oss, säger Carlsson, förhoppningsfullt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons