Annons

Politikerna rycker ut till polisens försvar

Uppgifterna om att Ystad riskerar att förlora sin status som centralort för polisen kom som en total överraskning för politikerna. Nu ska kommunerna i sydöstra Skåne samla sig för att ta strid för polisområdet.
Ystad • Publicerad 29 mars 2014
Den 16 maj ska utredningsgruppen som består av Ulf Ericsson, taktisk chef för polisen i Kronoberg och Kalmar, Jan Olofsson tf. länspolismästare i Blekinge, Hans Nordin biträdande länspolismästare i Skåne och Charlotta Göransson, chef för stabsavdelningen i Skåne lägga fram sina förslag om hur den nya polisregionen skulle kunna organiseras geografiskt.
Den 16 maj ska utredningsgruppen som består av Ulf Ericsson, taktisk chef för polisen i Kronoberg och Kalmar, Jan Olofsson tf. länspolismästare i Blekinge, Hans Nordin biträdande länspolismästare i Skåne och Charlotta Göransson, chef för stabsavdelningen i Skåne lägga fram sina förslag om hur den nya polisregionen skulle kunna organiseras geografiskt.Foto: 
Foto: 

– De här uppgifterna kom som en kalldusch, säger kommunstyrelsens ordförande i Ystad Kristina Bendz (M).

– Det skulle innebära en stor förändring med försämrad service. Medborgarnas trygghet bygger i hög grad på närvaro. Och så är det ett antal arbetstillfällen som också hotas, säger oppositionsrådet i Ystad, Kent Mårtensson (S).

Annons

Den blivande regionpolischefen Annika Stenberg har i ett direktiv gett en grupp på fyra personer från de nuvarande polismyndigheterna i Skåne, Blekinge och Kalmar i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya polisregionen syd ska organiseras geografiskt.

Kan forlora sin roll

Enligt polischefen för polisområdet södra Skåne Lars-Folke Piledahl i Ystad (YA 27 mars) finns det en stor risk att Ystad då förlorar sin roll som huvudort.

I det scenario som Lars-Folke Piledahl målar upp riskerar Ystad att förlora bland annat arresten, egen underrättelseverksamhet, egen kriminalverksamhet med möjlighet att utreda dygnet runt samt ett antal befälstjänster. Det skulle motsvara cirka 60–70 tjänster. När det gäller de andra orterna i sydöstra Skåne talas det om att de skulle kunna ersättas av mobila polisenheter till exempel i form av en husbil som ambulerar i området.

Stora konsekvenser

– Vi har inte förstått hela vidden av vad som kan komma att hända, säger Kent Mårtensson.

– Det blir oerhörda konsekvenser för Ystad och sydöstra Skåne om det här blir verklighet. Signalerna som vi har fått tidigare har inte alls gått i den här riktningen, säger Kristina Bendz.

Det som de båda från politiskt håll nu ska göra är att lyfta frågan på måndagens Sösk-möte (Sydöstra Skånes samarbetskommitté).

– Vi har agerat gemensamt vid andra tillfällen och det här känns väldigt angeläget, säger Kristina Bendz.

– Kanske kan vi bjuda ner Annika Stenberg för en diskussion om framtiden och för att få mer information, säger Kent Mårtensson.

Annons

Tjänster kan försvinna

I dag arbetar cirka 300 personer i polisområdet södra Skåne. Ungefär 100 av dem är stationerade i närpolisområdet Söderslätt och 200 i närpolisområdet Österlen. 60–70 av dessa tjänster i Ystad riskerar att försvinna om uppgifter flyttas till en ny huvudort i till exempel Kristianstad eller Malmö. En annan fråga som har lagts på is i väntan på den nya organisationen är den om ett nytt polishus i Västra sjöstaden i Ystad.

– Vi har diskuterat ett Trygghetens hus där vi kan samla polis, räddningstjänst och ett kvinnohus. Det känns väldigt avlägset just nu, säger Kent Mårtensson.

Enligt Lars-Folke Piledahl så kan det handla om en halvering av storleken på det nya polishuset om Ystad förlorar statusen som huvudort.

Vad tycker polischeferna i sydöstra Skåne? Läs mer i lördagens pappers- eller .

Taner Caliskan
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons