Polsk färja klarade inte vinden

(Uppdaterad 16.14) Två av Polenfärjorna blev kraftigt försenade på måndagen på grund av den hårda vinden med byar på upp till 15 meter per sekund. Kombifärjan Mikolaj Kopernik fick ge upp försöken att ta sig över hamnbassängen till färjeläget och i stället lägga sig vid silokajen.
Ystad • Publicerad 6 maj 2002

Mikolaj Kopernik får hjälp av kustbevkaningens fartyg att ta sig till rätt kaj. Bilder: Hasse Lyckman" BORDER="0"Mikolaj Kopernik får hjälp av kustbevkaningens fartyg att ta sig till rätt kaj. Bilder: Hasse Lyckman 26 lastbilsförare ombord på färjan fick vänta i drygt åtta timmar innan de kunde köra iland med sina fordon. Mikolaj Kopernik tvingades i den hårda östanvinden att lägga sig vid silokajen klockan halv sex i går morse. Vid tiotiden på förmiddagen gjorde färjan ett nytt försök att ta sig till färjeläget och hade då hjälp av Kustbevakningens sjöräddningsfartyg. Men den hårda vinden tog åter tag i fartygets ena sida och risken var stor att färjan skulle driva tillbaka mot kajen. Vid middagstid anlände nästa Polenfärja, Jan Sniadecki, till Ystad. Trots att Sniadecki har större motorkraft än Kopernik, blev hon kvar ute på redden i väntan på vad som skulle hända i hamnen. Framåt eftermiddagen mojnade vinden och Kopernik gjorde ett nytt försök att med hjälp av sjöräddningsfartyget ta sig över hamnbassängen. Det lyckades. Vid tvåtiden på eftermiddagen kunde fartyget snabbt lossas och lastas för omgående avgå mot Swinoujscie igen. Därefter gick Jan Sniadecki utan problem in i färjeläget och kunde planenligt lämna Ystad vid 17-tiden. En ovanlig syn i Ystads hamn. En av polenfärjorna vid fel kaj." BORDER="0"En ovanlig syn i Ystads hamn. En av polenfärjorna vid fel kaj. Den hårda östanvinden medförde stora förseningar för den ingående färjetrafiken till Ystad. Pol-Lines Mikolaj Kopernik försenades sammanlagt över åtta timmar och Pol-Lines Jan Sniadecki ett par timmar. Den utgående trafiken fungerade dock normalt och Pol-Ferrys Nieborow kunde helt enligt tidtabellen avgå klockan 13 i går. - Det händer att färjorna under svåra väderförhållanden tvingas vänta ute på redden. Men jag har under mina fyra år aldrig varit med om att en färja inte kunnat ta sig över hamnbassängen, säger Ystads hamnchef Lars Börjesson. - Det var den hårda östanvinden som ställde till det och som gav en rak sidovind när Kopernik försökte in gå mot färjeläget. Jag är glad över att besättningen tog det säkra för det osäkra och väntade tills vinden mojnade, påpekar Lars Börjesson.

Per Sjöberg per.sjoberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.