Annons

Postens anställda ska "jobba rätt"

De senaste åren har brevbärarna fått allt längre utdelningsrundor. Det har lett till ökade belastningsskador. Denna vecka genomför facket Seko Posten en kampanj för att uppmärksamma arbetsmiljöproblem.
Ystad • Publicerad 19 september 2011
Brevbärarveteranen Håkan Andersson på sin dagliga runda i Ystad, som med åren har blivit längre och längre.
Brevbärarveteranen Håkan Andersson på sin dagliga runda i Ystad, som med åren har blivit längre och längre.Foto: Malin Palm
Det är roligare att jobba rätt, tycker Kenneth Borg, brevbärare och lokalt ombud för Seko Posten.
Det är roligare att jobba rätt, tycker Kenneth Borg, brevbärare och lokalt ombud för Seko Posten.Foto: Malin Palm

Maskiner tar över mer och mer av postsorteringen vilket innebär att brevbärare får räkna med mer utetjänst än tidigare. Det betyder fler brev att dela ut. Kenneth Borg, lokalt ombud för Seko Posten, har märkt att fler och fler av hans brevbärarkollegor i Ystad klagar över belastningsbesvär i knän, axlar och armar.

– För några år sedan hade en brevbärare kanske 400 hushåll på sin runda i Ystad. I dag är det kanske 700. Det är väl klart att det sliter mer på kroppen och att man måste vara observant på sådana problem.

Annons

På tröjan bär han en knapp där det står "Jag jobbar rätt", som är en riksomfattande kampanj som genomförs denna vecka. På tapeten är bland annat stressproblem och att de anställda inte tar ut sina raster.

– I Ystad håller vi på våra raster. Under kampanjen väljer vi istället att sätta fokus på ergonomi: hur vi rör oss när vi cyklar, går och kör våra rundor och att vi gör vad vi kan för att inte slita ut oss. I dag har vi halva arbetsdagen ute på rundan, så allt som kan göras för att underlätta den och för att jobba rätt är ju viktigt, säger Kenneth Borg.

Kollegan Håkan Andersson sorterar de sista breven innan han ska ge sig ut på sin cykelrunda. Han har arbetat som brevbärare i 39 år.

– Tyvärr finns det många hushåll som inte håller sig till reglerna för hur en brevlåda ska placeras, att den ska stå vid tomtgränsen och inte till exempel inne i en häck. Nu när rundorna blir längre blir det också viktigare att se till att brevlådorna är rätt placerade, säger han.

Posten i Ystad arbetar också aktivt för att få större hyreshus att sätta upp fastighetsboxar där de boende själva får hämta sin post.

– Vi och brevbärarna i Finland är faktiskt de enda i Europa som fortfarande springer i trapporna och delar ut post till varje lägenhet, säger Håkan Eneberg, produktionschef på Posten i Ystad.

– Vi har en bra dialog med fastighetsägarna i stan, men visst går det lite långsamt eftersom det är de själva som får stå för kostnaden för boxarna.

Under veckan deltar drygt 13 000 Seko-medlemmar i hela landet i kampanjen.

– Vi måste alla ta ansvar för hur vi jobbar. Det blir lättare att stå på sig och förändra beteenden om man gör en sådan här sak tillsammans, säger Rikard Brennius, kampanjansvarig för Seko region Malmö.

Maria Sällberg
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons