Annons

Praktiska lockar allt fler elever

Även på Praktiska gymnasiet märker man av intresset för yrkesprogrammen. Hela 50 procent fler elever har sökt till det fristående gymnasiet i år jämför med i fjor.
Ystad • Publicerad 11 mars 2014
Avlönade. Jennifer Wiberg har bytt program ett par gånger och har just nu inte APL och därmed inte heller någon lärlingslön. Men Oliver Andersson och Jens Björk på VVS-programmet är glada däremot över tillskottet.Foto: Foto: Mark Hanlon

– Med tanke på att elevkullen är mindre än tidigare är vi väldigt nöjda, säger rektor Eva Ljungfelt.

I fjor hade Praktiska gymnasiet i Ystad 23 förstahandssökande vid det första antagningstillfället.

Annons

– Antalet blev inte fler under omsökningsperioden. Men sedan strömmade eleverna till och totalt fick vi 38 elever i årskurs ett.

De nya eleverna kom under hela höstterminen. Någon enstaka har även tillkommit nu på våren.

– Många har börjat på skolor i Malmö och Lund, men trivs inte där och uppskattar lugnet hos oss, säger Eva Ljungfelt.

VVS-elever

Praktiska gymnasiet i Ystad startade 2009. I dag finns 75 elever på skolans fem program. Störst är bygg- och anläggningsprogrammet och näst flest elever lockar VVS- och fastighetsprogrammet. På skolan finns även vård och omsorg, hantverksprogrammet stylist, hår och make up samt el- och energiprogrammet.

– Det sistnämnda programmet hade vi vilande i fjor. Men i år har vi öppnat programmet igen och har även några sökande till det.

Skolan erbjuder lärlingsutbildning, som innebär att eleverna tillbringar halva sin tid i skolbänken och halva på praktik.

Tidigare har skolan haft Skolinspektionens ögon, främst beroende på att eleverna inte fått den praktik de har rätt till. De problemen har skolan kommit till rätta med nu.

Från årsskiftet har ersättningen till de arbetsgivare som erbjuder skolans lärlingslever praktik, eller arbetsplatsförlagd utbildning, APL, höjts från 15 000 kronor till 23 750 kronor per termin.

– Dessutom har lärlingseleverna fått ett extra bidrag på 1 000 kronor per elev och månad från CSN.

Eva Ljungfelt tycker det är bra eftersom det ger eleverna en extra sporre att sköta sin praktikplats.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons