GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Statsministern positiv efter lunchen: ”En uppriktig vilja”

Statsminister Stefan Löfven är positiv efter den inledande lunchen på Backåkra där FN.s säkerhetsråd finns samlat. ”Det är en bra stämning och jag uppfattar att det finns en uppriktig vilja att komma samman”, säger Stefan Löfven.
Backåkra • Publicerad 21 april 2018 • Uppdaterad 21 april 2018
Statminister Stefan Löfven och Antonio Guterres.
Statminister Stefan Löfven och Antonio Guterres.
Foto: Mark Nordvall Hanlon

De 15 ledamöterna i FN:s säkerhetsråd har haft en första sittning, en lunch, tillsammans med statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

– Under lunchen har vi varit tydliga med att det är angeläget att ta itu med Syrienfrågan. Det är en besvikelse att säkerhetsrådet hittills inte kommit till beslut eller har kunnat se till att de resolutioner man beslutat om verkligen efterlevs, säger Margot Wallström.

Signalerna från den svenska regeringen är tydlig.

– FN måste hitta en politisk lösning på situationen i Syrien, inte en militär, säger Stefan Löfven.

Han tycker mötet på Backåkra så här långt har fått en bra start.

– Jag tycker det är en bra stämning i kollegiet och en uppriktig vilja att närma sig varandra.

– Under lunchen har vi varit tydliga med att det är angeläget att ta itu med Syrienfrågan, säger utrikesminister Margit Wallström.
– Under lunchen har vi varit tydliga med att det är angeläget att ta itu med Syrienfrågan, säger utrikesminister Margit Wallström.
Foto: Mark Nordvall Hanlon

– Samtidigt ska vi vara realistiska i våra förväntningar. Situationen i Syrien är svårlöst, poängterar Margot Wallström.

Hon tror ändå att mötet på Backåkra kan föra FN:s arbete framåt.

– Det finns olika syn, men medlemmarna i säkerhetsrådet har lärt sig skilja på sak och person. De gillar varandra och man ska komma ihåg att de ser mer av varandra än av sina familjer.

Under lördagen kom beskedet att Nordkorea lovat upphöra med sina kärnvapentester och Löfven får frågan om vad det egentligen betyder.

– Det visar tydligt att man med enighet i säkerhetsrådet kan uppnå saker. Men det är fel och farligt att spekulera i vad som nu händer.

Han poängterar också att han hoppas att mötet i Backåkra ska ge en bättre dialog i säkerhetsrådet.

– Vi löser inte alla problem här, men alla tycker det är bra att få möjlighet att träffas i en annan miljö.

Stefan Löfven hoppas också att man ska hitta ett sätt att reformera FN:s arbete och diplomera de fredsbevarande insatserna.

– Målet är att det även ska märkas i Syrien.

Margot Wallström togs emot av ett stort medieuppbåd när hon anlände på Backåkra.
Margot Wallström togs emot av ett stort medieuppbåd när hon anlände på Backåkra.
Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vi rapporterar live från platsen under hela dagen.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.