GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Professor vill nominera Snowden till fredspris

– Ge fredspriset till Snowden, Assange och Manning. De är viktiga för demokratin i hela världen.Det säger professorn i epidemiologi Marcello Vittorio Ferrada-Noli, bosatt i Stora Herrestad.
Ystad • Publicerad 19 juli 2013

Professorn är en av de som har rätt att nominera personer eller organisationer till Nobels fredspris.

-Det är egentligen lite komplicerat. Visselblåsarna är inte intressanta som personer, det är det de gör för en öppnare demokrati som är det väsentliga, säger han.

Han betonar också starkt att genomslaget för avslöjarna helt bygger på att de haft stora gammelmedier bakom sig som Washington Post, The Guardian och El Pais.

-De sociala medierna är viktiga men de har inte alls samma trovärdighet som gammelmedierna, säger han.

Egentligen var det meningen att ha skulle hängt på en annan svensk, Stefan Svallfors, professor i sociologi vid Umeå universitet, som nominerat Edward Snowden till Nobels fredspris.

Svallfors menade att Snowden gjort ”en hjältemodig insats till stor personlig kostnad”.

-Jag försökte få tag i honom för att diskutera frågan men lyckades inte. Då bestämde jag att skicka in en egen nominering, säger professor Ferrada-Noli.

I sin nominering skriver han att tillgången till alla de uppgifter som släppts av Julian Assange och Wikileaks, Bradley Manning och Edward Snowden har "hjälpt till att främja mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet".

-Jag är djupt engagerad i medborgarnas förhållande till makten. Och där har det som dessa visselblåsare gjort varit väldigt viktiga, säger han.

Minst lika viktiga för demokratin är "de vanliga journalisterna".

-Jag saknar ett mer aktivt grävande i de vanliga tidningarna. Makten behöver utmanas mer, säger han.

Men han nöjer sig inte med det. Han tycker också att Sverige bör överväga att ge Edward Snowden asyl.

"Ett positivt uttalande från svenska myndigheter att man kan tänka sig att ge Snowden asyl skulle få resten av världen att förstå Sveriges oberoende och frihetliga själ", skriver han.

-Tyvärr har diskussionen kring Assange och det svenska rättssystemet kastat en skugga över Sverige. Att markera att man ger Snowden stöd kunde ändra på den bilden, säger Ferrada-Noli.

Professorn bor numera i både Stora Herrestad och i Bergamo i Italien. Rötterna finns en italiensk familj men uppväxten i Chile.

Han är svensk medborgare och har många synpunkter på Sverige och den svenska demokratin.

Marcello Ferrada de Noli är medicine doktor i ämnesområdet psykiatri och professor emeritus i folkhälsovetenskap inriktning mot epidemiologi.

Han disputerade vid Karolinska Institutet och var tidigare forskare vid Harvard Medical School.

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer