Annons

Protester från Sövestadsbor

Nära 40 Sövestadsbor har skrivit på ett protestbrev till kommunen där de invänder mot förslaget att dra riksväg 13 väster om byn. Förslaget finns med i den nya översiktsplanen.
Ystad • Publicerad 29 mars 2003

Brevskrivarna kräver att ytterligare alternativ utreds innan ett beslut tas. De menar att en dragning väster om byn skulle drabba flera boende genom att vägen kommer mycket närmare fastigheterna, eller att deras hus skulle behöva rivas. Det handlar bland annat om avstyckade gårdar från 1800-talet. Hela landskapet med "Husmannaraden", allén till Krageholms slott samt Krageholms mölla skulle påverkas negativt. Området väster om byn är också känt för sina naturliga våtmarker där bland annat den fridlysta lövgrodan håller till. Att dra tung trafik genom dammarna vore inte bra och även fåglarna i området skulle störas, menar brevskrivarna. De befarar dessutom att trafiken genom byn inte skulle minska med en ny dragning, utan öka i väst-östlig riktning i stället. De föreslår i stället att riksväg 13 dras öster om byn, eller i en tunnel under byn. Sövestadsborna reagerar också på att ingen information i förväg gått ut direkt till berörda markägare som riskerar att få sina hus och gårdar rivna. Samma sak påpekar även en familj i ett separat brev. Deras fastighet har funnits i släkten sedan 1944 och nu är det tredje generationen som brukar och bor på gården. De skulle få väg 13 rakt genom gårdsplanen om sträckningen ändras, något de av en slump fick kännedom om. Stadsarkitekt Inga Hallén säger till YA att översiktsplanen inte är färdig ännu och att vägdragningen bara är ett förslag som man vill ha in synpunkter på. Det har kommit till av lanskaps- och naturvårdsskäl. Mycket tung trafik går genom Sövestad och delar byn, och orten går bara att bygga ut österut, säger hon. Innan man ändrar en väg måste en miljökonsekvensbeskrivning och en miljöplan göras. I nuläget finns väg 13 inte med i Vägverkets plan för de närmaste tio åren.

Jessica Ziegerer jessica.ziegerer@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons