Psykchefen håller med om kritiken

Chefen på psykiatriska kliniken är själv starkt kritisk mot uppdelningen mellan akutvård i Ystad och slutenvård i Simrishamn.
Ystad • Publicerad 28 december 2005
Janina Lillo-Gil, chefsöverläkare och verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Ystad, påkallade själv inspektionen som ledde till kritik. Arkivbild: Mark Hanlon
Janina Lillo-Gil, chefsöverläkare och verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Ystad, påkallade själv inspektionen som ledde till kritik. Arkivbild: Mark HanlonFoto: 

Verksamhetschefen Janina Lillo-Gil påkallade själv den inspektion som ledde till att kliniken fick skarp kritik från Socialstyrelsen. Som YA kunde berätta i går kritiserar Socialstyrelsen bland annat uppdelningen mellan två orter och att icke legitimerade AT-läkare får ha ansvaret för primärjouren vid kliniken.

Janina Lillo-Gil skulle gärna se att akutvården och slutenvården samlades på en ort, Ystad.

– Det är definitivt inte bra ur patientsäkerhetssynpunkt att det är uppdelat. Det är svårt att överföra patienter. Ofta måste vi begära handräckning av polisen. Och de har ju inte alltid tid eller resurser, berättar Janina Lillo-Gil. Socialstyrelsen har tidigare riktat kritik mot uppdelningen och konstaterat att det faktum att läkarna i primärjouren finns i Ystad gör att klinikens slutenavdelning i Simrishamn inte uppfyller kravet att patienterna där har rätt att kunna bli bedömda av en läkare under jourtid.

En sammanslagning skulle kräva att Ystads lasarett byggdes ut. Ett beslut som tas av Region Skåne, men de senaste åren har regionen prioriterat de stora sjukhusen i Lund och Malmö.

En utredning som behandlar en eventuell sammanslagning av akutvård och slutenvård i Ystad ska behandlas av Region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd i slutet av januari.

Utredningen behandlar även klinikens joursystem som Socialstyrelsen kritiserar.

Den kritiken har Janina Lillo-Gil svårare att acceptera. Däremot hoppas hon att den nya utredningen ska sätta stopp för ett förslag som en tidigare utredning framförde i våras. Nämligen att psykiatrikliniken i Ystad och Simrishamn ska slås samman med psykiatrin i Kristianstad och Hässleholm.

– Det skulle innebära oacceptabla avstånd. Under jouren skulle en specialistläkare ansvara för vården på fyra orter. Och skulle i teorin kunna kallas till fyra platser samtidigt. Det skulle inte gå ens om vi hade en helikopter, säger Janina Lillo-Gil.

Socialstyrelsens kritik mot det nuvarande joursystemet riktar sig mot att icke legitimerade AT-läkare får ansvara för jouren utan att det finns en uppbackningsjour på lasarettet.

Janina Lillo-Gil berättar att AT-läkarna ansvarar för jouren under 30 timmar i månaden. Och att det alltid finns en legitimerad specialist som kan vara på plats inom 30 minuter.

– Vi har en lägenhet på Hospitalgatan där specialisten får sova om han eller hon bor längre än 30 minuter från lasarettet. Jag uppmanar alltid AT-läkarna att hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite, säger hon.

Enligt Janina Lillo-Gil skulle lasarettet behöva anställa fem nya underläkare för att klara av jourschemat om man inte skulle använda sig av AT-läkarna. Det finns det inte utrymme för i budgeten.

Joakim Andersson

0411- 55 78 36

joakim.andersson@allehandasyd.se

Fotnot: I gårdagens YA skrev vi att vi inte lyckats nå Janina Lillo Gil för en kommentar. På hennes begäran förtydligar vi nu att hon befann sig utomlands och därför inte tagit del av Socialstyrelsens inspektionsrapport när våra reportrar försökte nå henne.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.