Rasat hus har blivit attraktion

Ystadsborna har vallfärdat till det raserade huset på Aulingatan i Ystad under hela helgen. Många har förundrats och mobilkamerorna har gått varma när betraktarna har skickat bilder på förödelsen till vänner och bekanta.
Ystad • Publicerad 27 maj 2012
Ystadsborna har hittat en ny attraktion. Det är inte var dag som ett nybyggt hus – till synes utan förklaring – rasar ihop som ett korthus.
Ystadsborna har hittat en ny attraktion. Det är inte var dag som ett nybyggt hus – till synes utan förklaring – rasar ihop som ett korthus.Foto: 
Costy Nilsson gör som mängder med andra Ystadsbor gjorde under helgen – knäpper en bild på förödelsen.
Costy Nilsson gör som mängder med andra Ystadsbor gjorde under helgen – knäpper en bild på förödelsen.Foto: Mark Hanlon

- Tur att det inte var någon människa i huset när det rasade, säger Costy Nilsson, och knäpper en bild på förödelsen.

Det var natten till fredagen som nybygget mellan Herrestadsgatan och Aulingatan plötsligt gav vika. De tre våningar höga huset säckade ihop totalt och tonvis med betong rasade till marken.

De cirka 40 byggjobbare som kom till arbetet på fredagsmorgonen trodde knappt sina ögon. Turligt nog skadades ingen människa vid händelsen.

- Det är något som verkligen inte stämmer. Kanske kan det vara något fel i byggprocessen, eller ett gravt beräkningsfel. Det ser ut som om något släppt i botten av huset och var är armeringen...?

Det undrar Susanne som inte vill berätta vad hon heter i efternamn. Till vardags arbetar hon som byggnadsinspektör på ett stadsbyggnadskontor i Skåne och det raserade huset var hon helt enkelt tvungen att titta närmare på.

Liksom mängder med andra människor före henne tar hon några bilder på det raserade huset. Hon understryker också att det från hennes sida endast handlar om gissningar. Hon lämnar platsen mer förbryllad än när hon kom.

Ann-Louise Olander
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.