Raset ett mysterium

Det är fortfarande en gåta vad som orsakade husraset i Ystad i förra veckan. Nu ska en oberoende konstruktionsfirma göra en utredning för att komma fram till vad som gjorde att hela den nybyggda huskonstruktionen kollapsade.
Ystad • Publicerad 29 maj 2012
Bygget ser ut som en krigsskådeplats. Nu börjar byggare att röja för att kunna klarlägga vad som orsakade raset.Foto: Albin Brönmark
Bygget ser ut som en krigsskådeplats. Nu börjar byggare att röja för att kunna klarlägga vad som orsakade raset.Foto: Albin BrönmarkFoto: Albin Brönmark

Det kom byggherre, byggaren och entreprenörerna överens om i går.

Lars Henrik Persson, vd på Starka AB i Kristianstad, som levererat betongelementen till huset, hoppades först att han redan i går skulle kunna säga vad som gått galet. Men det visade sig att man först måste röja upp för att därefter kunna göra utredningen.

– Jag tror att det tar mer än en vecka att röja. Sedan tar det förmodligen mellan en och tre veckor in- nan man kan komma med ett besked om orsaken, säger han.

Starka AB har också kontrollerat kvalitetssäkringen av de levererade byggelementen utan att hitta något som tyder på att det har funnits brister i tillverkningen, enligt Lars Henrik Persson.

Vem ska betala?

Företaget har levererat betongelementen och gjort den tekniska konstruktionsbeskrivningen. Men det finns andra företag som levererat stålbalkar, stålpelare och gjutit grunden

Först när orsaken till raset har klarlagts kan man gå vidare när det gäller frågan om vem som ska betala för skadan, enligt Lars Henrik Persson.

De tre våningsplanen i nybygget på Herrestadsgatan och Aulingatan rasade natten till fredagen samman. Ingen skakades men de materiella skadorna är stora.

– Man tackar sin Gud att ingen kom till skada, säger Arne L Nilsson, vd hos byggherren, Ystadsföretaget Enrax.

Peab gör egen utredning

Byggföretaget Peab gör en egen utredning och ska rapportera till Arbetsmiljöverket, enligt Niclas Brantingson, presschef på Peab.

Han säger att det finns en risk för att hela projektet får starta om från början. Oavsett vad som händer så kommer det att bli förseningar.

Byggandet startade för ett år sedan.

– Nu kommer det att bli en rejäl försening, säger Niclas Brantingson.

Det finns en äldre del av huset som fortfarande är relativt intakt och inte berördes av raset.

Flera vårdgivare skulle flytta in i huset. Men den flytten har fått skjutas upp på obestämd tid.

Ann-Louise Olander
Ulf Mårtensson, Text ulf martensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.