Rean förkortar böckernas livslängd

Knappt ett år gammal går Susanna Alakoskis Svinalängorna att hitta på bokrean. Ett tidens tecken, menar bokhandlaren i Ystad.
Ystad • Publicerad 28 februari 2007
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, Vilhelm Mobergs Rid i natt och Steinbecks Öster om Eden är några exempel på böcker som nästan bara går att få tag i på bokrean, menar bokhandlaren Jan Rydemalm i Ystad. "Helt enkelt för att de då trycks upp i specialutgåvor."bild: mia bobzow
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, Vilhelm Mobergs Rid i natt och Steinbecks Öster om Eden är några exempel på böcker som nästan bara går att få tag i på bokrean, menar bokhandlaren Jan Rydemalm i Ystad. "Helt enkelt för att de då trycks upp i specialutgåvor."bild: mia bobzowFoto: 

Kunder med koncentrerade blickar samsas om utrymmet mellan hyllorna på Bokhandeln i Ystad. Ska det bli Stieg Larsson eller Karin Wahlberg? Annas mat eller Anthony Bourdains franska kök?

Jan Rydemalm som firar sitt 32:a år som bokhandlare under bokrean myser bakom informationsdisken. Det blev en sen kväll för honom på måndagen.

– Det är häftigt att vara här vid midnatt precis när vi öppnar. Folk är så tysta och smyger in, men mycket målmedvetet. De går rätt på de böcker som de redan sett ut i katalogen. Det är en speciell stämning.

Att bokrean har föränd-rats en del på senare år är det nog många som lagt märke till, och Jan Rydemalm menar att varje bokrea borde ge alla bokhandlare mycket att fundera över. – En boks liv har ju förkortats enormt. Det är en otrolig skillnad. Vi gör det inte, men det finns de som nu rear ut Susanna Alakoskis Svinalängorna som ett lockbete. Trots att den knappt är ett år gammal och fick Augustpriset i december. Gör man på det viset så kör man ju en bok snabbt i botten.

Vissa böcker klarar av att återuppstå efter att ha gått på rea, men de böckerna är sällan skönlitteratur, säger Jan Rydemalm.

Han reagerar också på att det är alldeles för mycket av billiga upplagor som trycks upp bara för rean.

Till exempel kan ordböcker tryckas upp i en tidigare upplaga och på enklare papper bara för att gå billigt på rean.

– Som bokhandlare tycker jag att det är skittråkigt.

Trots att mycket har förändrats på bokmarknaden tycker Jan Rydemalm – naturligtvis – att det fortfarande finns mycket att fynda.

– Ja, för tusan. Det finns ju massor romaner och annat i originalutgåvor.

Och hur kollar man som kund om det är originalutgåva?

– Tja, om det står utgivningsår 2007 så är det förstås inte original, säger Rydemalm.

Och bokhandlarens eget bästa tips på årets rea?

– Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. En riktigt, riktigt bra bok.

Sjöbobon Eva Nilsson har fastnat på avdelningen för faktaböcker. Hon ställer ner sin tunga varukorg och plockar upp ännu en bok.

– Den här blir ju jättebra att ha liggande i fönstret.

Fyndet heter passande nog Fåglar från fönstret, och lovar ge tips om hur man matar vinterfåglar och bygger holkar.

Vid sidan om henne ställer en man snabbt tillbaka en bok i reahyllan. Han vill nog fundera lite till om han ska köpa Anne Hoppers Erotisk massage.

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.