Region Skåne: ”Respektera besöksförbudet i vården”

Skåne ,

Sedan den 12 mars råder besöksförbud i den skånska vården. Anledningen är att minska smittspridningen.

Men förbudet respekteras inte överallt.

”Gå inte in på mottagningen”. Information om coronaviruset på entrédörren till Ystads lasarett.
Foto: Mark Nordvall Hanlon
”Gå inte in på mottagningen”. Information om coronaviruset på entrédörren till Ystads lasarett.

Region Skåne har fått signaler från flera sjukhus om att besöksförbudet inte upprätthålls överallt. Som exempel nämns att det förekommer att patienter går ut från avdelningarna och träffar sina närstående på kaféer på sjukhusområdena.

”På så vis finns det risk för att patienter kan ha utsatts för smitta när de återvänder till avdelningen”, skriver Region Skåne.

Oavsett om man avsiktligen har velat kringgå besöksförbudet eller inte så innebär besöken att risken för smittspridning ökar.

– Vi måste alla hjälpas åt för att minska risken för smittspridning och därmed skydda våra patienter och medarbetare. Därför är det oerhört viktigt att alla respekterar besöksförbudet, personalens anvisningar och Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Rasmus Havmöller, regional chefsläkare i regionen.

– Alla måste ta sitt ansvar. Annars riskerar vi att få en smittspridning inne i sjukvården och det skulle drabba de som är mest utsatta.

Region Skåne uppmanar de som vill träffa anhöriga att istället hålla kontakten via telefon och sociala medier under tiden som personen är inlagd.

Enligt Thomas Persson som är sjukhuschef i Ystad respekteras besöksförbudet väl på lasarettet. Bland annat tack vare den värd från Frivilliga resursgruppen som lotsar besökarna rätt vid sjukhusets entré.

– Vi kommer att hålla kvar den här volontärtjänsten som vi har för att upprätthålla detta, säger Thomas Persson.

Elin Bergengren permitterades från jobbet som guide på ishotellet i Jukkasjärvi – och agerar nu istället värd vid sjukhusentrén i Ystad.
Elin Bergengren permitterades från jobbet som guide på ishotellet i Jukkasjärvi – och agerar nu istället värd vid sjukhusentrén i Ystad.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.