Riksdagsman på hemmaplan

Studiebesöken är en del av politikernas vardag. Det ger dem en chans att ta reda på hur en verksamhet fungerar men också en möjlighet att föra ut sitt eget budskap. Carl-Axel Johansson (m) från Köpingebro som kom in i riksdagen förra våren har ännu inte hunnit med så många besök. Men i går var det dags. Då var han på studiebesök i sin egen hemstad - på det nybyggda äldreboendet Ljuskällan.
Ystad • Publicerad 18 januari 2002

- Äldreomsorgen är viktig. Och jag tyckte det var intressant att titta på en ny verksamhet i Ystad. Ofta glömmer man bort sin egen stad, säger han.

Lunchbordet står dukat och chefer av olika slag tar emot honom när han kommer. Efter tre kvarts inledande diskussion visas han runt bland annat på demensavdelningen.

Carl-Axel Johansson tittar och lyssnar med ett intresserat ansiktsuttryck när verksamhetschef Maj Westerberg från Attendo Care berättar:

- Här lagar personalen mat själva. Bara det gör att man får mycket gratis för sinnena, förklarar hon.

Carl-Axel Johansson nickar. Han är inte bara politiker utan även läkare och väl förtrogen med hur viktigt det är att stimulera patienterna. Sedan får han lov att, efter att ha frågat hyresgästen, titta in i en av lägenheterna.

- Det har hänt mycket sedan jag jobbade med äldreomsorgen på 70- och 80-talen. Mitt intryck är att det utvecklats väldigt mycket, blivit värdigare, mänskligare, konstaterar han efteråt.

Därefter är det dags för del två av studiebesöket: att informera om de moderata önskemålen för äldreomsorgen. Pressen har bjudits in för att förhoppningsvis få publicitet. Carl-Axel Johansson och cheferna slår sig ner i en soffgrupp och det bjuds på kaffe och pepparkakor.

- Ja, det är klart att man passar på att försöka berätta vad vi vill. Så tack för att du kom, säger Carl-Axel Johansson till den enda journalist som dykt upp.

Så börjar argumentationen. Mer privat vård, större valfrihet och en äldrepeng som följer med individen som en ryggsäck i stället för att delas ut till kommunen.

Gillar äldreomsorgen

- Jag tycker äldreomsorgen har utvecklats bra i Ystad. Här har man lagt ut en del på entreprenad i en bra blandning för att försöka skapa något nytt. Men jag hade gärna sett ett kundvalssystem där man kan välja äldreboende i större utsträckning.

Han är inte orolig för att kvaliteten äventyras om vinstdrivande företag i större utsträckning tar över äldrevård.

- Sköter man sig inte så får man inga nya kunder. Så är det. Osunda vinstintressen kommer inte att fungera i det här. Sedan måste man även ha vårdgarantier precis som man infört i Ystad.

Nu är det Maj Westerberg som instämmer och påminner om att lagarna är de samma för alla äldreboenden, oavsett om de är kommunala eller privata.

Vad önskar då representanter för äldreomsorgen i Ystad att riksdagspolitikerna ska jobba mer med?

- Finansieringen av framtidens äldreomsorg, blir det spontana svaret från Christer Neleryd, kommunens chef för vård och omsorg. Alla vet att vårdbehovet kommer att öka. Det kommer att krävas nya system. Men den debatten har inte ens startat.

Carl-Axel Johansson förnekar inte att diskussionen ligger efter och att riksdagsledamöterna måste fundera mer på problemet. Dessutom måste något göras för att öka rekryteringen till vårdyrkena. Här är lönen är inte ett oväsentligt kapitel. Och den frågan ger Carl-Axel Johansson tillfälle att slänga in ytterligare ett moderat önskemål i diskussionen.

- Lägre skatt! Vi vill ha lägre skatt så att man får mer för pengarna.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.