Riskerar tio års fängelse

En 51-årig man åtalades i dag för grov narkotikasmuggling, ett brott som kan ge fängelse i upp till tio år. Mannen kom den 11 januari med en av Polenfärjorna till Ystad och i stolsryggarna på hans bil fanns 4,8 kilo amfetamin. Knarkbeslaget är årets största i Ystad.
Ystad • Publicerad 14 april 2004

- Redan när mannen kom till Ystad fanns vissa indikationer om att vi borde titta närmare på honom och hans bil. Han reste ensam, sa att han lånat bilen av en kompis och kunde inte lämna någon adress till vart han var på väg, säger gruppledare Sven Hansson, Ystadstullen. 51-åringen hade ett helt nytt pass utan stämplar. I passet låg dessutom några sedlar som passpolisen omedelbart lämnade tillbaka till mannen. Hans bil genomsöktes med hjälp av narkotikahund. Hunden visade intresse för bilens förarkupé, men gjorde ingen ordentlig markering. Men när tullpersonalen därefter undersökte bilen gjordes årets största knarkbeslag. Inne i förarsätets och passagerarsätets stolsryggar hade tio plastförpackningar med sammanlagt 4 838 gram amfetamin gömts. Paketen var väl förpackade: Först ett lager vakuumförpackad plast, därefter aluminiumfolie, plast, senap, plast och ytterst röd tejp. 51-åringen togs till förhör men förnekade all kännedom om brottet. Han uppgav att han skulle köra genom Sverige och upp till norska Drammen för att söka jobb. En bekant i Polen hade lovat att det fanns ett tremånadersjobb åt honom i Drammen. Så han lånade en bil av en kompis och begav sig i väg. Bit för bit synade tullkrim den 51-årige mannens historia. Utredarna tyckte bland annat att det var märkligt att mannen inte hade adress till någon person i Norge med sig när han kom till Ystad. Polsk polis förhörde den man som 51-åringen sa att han lånat bilen av. Mannen uppgav att han sålt bilen till 51-åringen, visade handlingarna och berättade att det fanns vittne till bilaffären. När den 51-årige mannen nu åtalas i Ystads tingsrätt för grov narkotikasmuggling innebär det att han riskerar ett fängelsestraff på upp till tio år. Priset på ett gram amfetamin är i missbrukarled ungefär 200 kronor, vilket innebär att det stora knarkparti som tullen i Ystad beslagtog är värt cirka 9 676 000 kronor. Smugglingen av tung narkotika på färjeleden Swinoujscie-Ystad tycks nu öka kraftigt i omfattning. I fjor beslagtogs 11,3 kilo amfetamin, vilket kan jämföras med 1,7 kilo året innan. Årets beslag på hittills 4,8 kilo tyder på att knarkkurirerna fortsätter att välja Ystad som smuggelväg. - Vi befarar att smugglingsförsöken ökar ytterligare när Polen är med i EU och vi inte längre jobbar på en gränsstation mot tredje land, säger gruppledare Sven Hansson, Ystadstullen. Han får medhåll av kollegorna om att en tuff tid stundar för tullpersonalen i Ystad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.