Annons

Robert tvingas riva stuga han byggde vid havet: ”Här skulle vandrare kunna värma sig”

På en sluttning mellan Ales stenar och Hammar har Robert Pentén i sommar byggt en värmestuga med bastu. Det har han gjort med markägarens tillstånd, i syfte att stugan skulle vara öppen för allmänheten.
Nu kräver länsstyrelsen att han river stugan, eftersom man inte får uppföra byggnader utan tillstånd i ett naturreservat.
Kåseberga • Publicerad 28 september 2024
Fin plats för en värmestuga, men länsstyrelsen konstaterar att bygget strider mot bestämmelserna i naturreservatet på Hammars backar. Om inte Robert Pentén avlägsnar sin stuga riskerar han få betala ett vite på 20 000 kronor.
Fin plats för en värmestuga, men länsstyrelsen konstaterar att bygget strider mot bestämmelserna i naturreservatet på Hammars backar. Om inte Robert Pentén avlägsnar sin stuga riskerar han få betala ett vite på 20 000 kronor.Foto: Robert Pentén

Platsen som värmestugans uppförts på är, med alla mått mätt, idyllisk. Den ligger i en sluttning nedanför vandringsstigen där Skåneleden ringlar över Hammars backar. Havet slår mot stranden några meter nedanför.

Här vandrar och springer Ingelstorpsbon Robert Pentén ofta, och här fick han idén att bygga en värmestuga.

Annons

– Det finns förstås sådana stugor överallt i fjällen. Men även när man sitter och njuter av havsutsikten längs den skånska kusten kan man snabbt bli kall. Så är det under en stor del av året, så jag tänkte att det här skulle vara en perfekt plats för en värmestuga.

”När jag pratade med folk som vandrade i området så förstod jag vilket enormt intresse det finns för sådana här stugor”
Robert Pentén

Han kom överens med markägaren om att bygga en stuga som dessutom hade bastumöjligheter, och satte igång i våras. Först var tanken att Robert skulle ha stugan för eget bruk, men han kom på andra tankar berättar han.

– När jag pratade med folk som vandrade i området så förstod jag vilket enormt intresse det finns för sådana här stugor längs de skånska lederna. Jag bestämde mig då för att den här stugan skulle vara öppen för allmänheten.

”Jag förstår inte varför länsstyrelsen inte kan se nyttan med en sådan här värmestuga, när det nu är tydligt att den kommer att vara öppen för allmänheten”, säger Robert Pentén.
”Jag förstår inte varför länsstyrelsen inte kan se nyttan med en sådan här värmestuga, när det nu är tydligt att den kommer att vara öppen för allmänheten”, säger Robert Pentén.Foto: Jan H Westlund

Att den i dag är utrustad med ett kodlås förklarar han med att stugan inte är helt färdig ännu, och att han förvarar bräder och ibland verktyg där.

– Men mitt telefonnummer står på dörren, med en uppmaning att ringa om man vill gå in i stugan.

– Den ligger som sagt i ett område som jag vill att fler ska upptäcka, och det hade varit synd om man hade behövt vända hem på grund av vädret – när ett stopp i en värmestuga kan ge en värme och energi att fortsätta hela vägen, säger han.

Nej från myndigheterna

Myndigheterna är dock mindre imponerade av bygget på Hammars backar.

Efter ett tips från allmänheten väcktes länsstyrelsens intresse av den nya stugan, som byggts i strid med bestämmelserna i naturreservatet Hammars backar-Kåsebergaåsen. Det är bland annat förbjudet att uppföra byggnader i ett naturreservat om man inte har fått dispens.

När länsstyrelsen fick kontakt med Robert Pentén under sommaren fördes en dialog som utmynnade i att Robert i efterhand ansökte om dispens från reservatsföreskrifterna och strandskyddsbestämmelserna.

Först var tanken att Robert Pentén skulle ha stugan för eget bruk, men sedan kom han på andra tankar. ”Den ligger som sagt i ett område som jag vill att fler ska upptäcka.”
Först var tanken att Robert Pentén skulle ha stugan för eget bruk, men sedan kom han på andra tankar. ”Den ligger som sagt i ett område som jag vill att fler ska upptäcka.”Foto: Robert Pentén
”Vi människor behöver komma ut i sådana här miljöer för att må bra, finna ro och återkoppla till naturen. Jag tycker faktiskt att det konstigt att det inte redan finns en sådan här stuga längs den här kusten”, säger Robert Pentén.
”Vi människor behöver komma ut i sådana här miljöer för att må bra, finna ro och återkoppla till naturen. Jag tycker faktiskt att det konstigt att det inte redan finns en sådan här stuga längs den här kusten”, säger Robert Pentén.Foto: Robert Pentén

Utöver att vara ett naturreservat omfattas platsen även av ett utvidgat strandskydd om 300 meter och ingår också i det europeiska nätverket Natura 2000. Platsen utgör dessutom riksintresse för friluftsliv och naturvård.

Annons

Länsstyrelsen beslutade att avslå Roberts ansökan eftersom myndigheten inte tyckte att det fanns tillräckliga skäl för dispens att tillåta bygget.

”Ett bakslag”

I sitt beslut kräver länsstyrelsen nu att Robert Pentén avlägsnar sin stuga och återställer marken. Har han inte gjort det senast två månader efter det att beslutet vunnit laga kraft riskerar han få betala ett vite på 20 000 kronor.

– Det är förstås ett bakslag och jättetråkigt. Jag förstår inte varför länsstyrelsen inte kan se nyttan med en sådan här värmestuga, när det nu är tydligt att den kommer att vara öppen för allmänheten. Vi människor behöver komma ut i sådana här miljöer för att må bra, finna ro och återkoppla till naturen.

– Jag kommer dock att överklaga beslutet så får vi se hur det går. Jag skulle också vara intresserad av att komma i kontakt med andra personer som vill verka för den här typen av stugor längs våra leder. Det blir alltid enklare att komma vidare i sådana här saker om man är några stycken, säger Robert Pentén.

Ett rum med utsikt, där Hammars backar rasar ner i havet.
Ett rum med utsikt, där Hammars backar rasar ner i havet.Foto: Robert Pentén
Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons