Rundresa i Sydostasien YA-sportens Fredrik Sörensson reser ofta och gärna. Nyligen har han rest runt i Sydostasien och besökt Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Singapore och Kambodja. Här kan du få en inblick i hans resa genom att titta på hans utvalda bilder.
Ystad • Publicerad 21 mars 2007
Man träffar förstås en hel del trevliga människor när man är ute och reser, som till exempel Ermina från Filippinerna. Foto:
Maya beach på Ko Phi-Phi Leh, den lilla av Phi Phi-öarna, är tveklöst en av världens vackraste stränder. Men så fick också detta thailändska paradis tjänstgöra som inspelningsplats för filmen The Beach med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Foto:
Inte en resa till Sydostasien utan en tuk-tuk förstås! Den här är fångad på Khao San Road i Bangkok. Foto:
Elefantshowen i Mae Sa norr om Chiang Mai är spektakulär med elefanter som spelar fotboll, kastar pil, spelar munspel och målar tavlor. Det finns även möjlighet att stifta närmare bekantskap med de minsta exemplaren. Foto:
Utanför Sepilok i den malaysiska delen av Borneo finns en djungel dit vilda orangutanger kommer varje dag för att bli utfodrade av nationalparksvakter. Just den här dagen var baby-orangutangen den självklara publikfavoriten. Foto:
Ett av de absolut vanligaste färdmedlen i den thailändska övärlden är longtailbåtarna. Bilden tagen på Phi-Phi Islands Foto:
På matmarknaden i Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan finns mycket för att stilla både öga och gom. Foto:
Vem sa att alla muslimska tjejer gömde sig i tältliknande plagg? Kolla puman till höger som har modern handväska, nagellack, läppstift, ett bländvitt leende, armband och hela kittet. Bilden tagen i Kuala Lumpur, Malaysia. Foto:
Området kring Angkor Wat innehåller uppemot 100 olika tempel. Ett av de mest populära är Bayontemplet där det finns 216 gigantiska ansikten skulpterade i sten. Foto:
Templet Angkor Wat i norra Kambodja är världens största religiösa byggnad och besöks dagligen av tusentals turister från jordens alla hörn. Foto:
Det hör liksom till att besöka det klassiska Raffles Hotel i Singapore. Här kan man förnimma Singapores koloniala förflutna. Dessutom är det en vacker byggnad som står i kontrast till alla skyskrapor Foto:
I det rikt utsmyckade och dekorerade templet Sri Veeramakaliamman i Singapore finns flera statyer av den här kalibern att beskåda. Foto:
Gatukontoret i Chiang Mai, Thailand, snålade inte direkt när de satte upp sina skyltar. Foto:
Vill man känna sig lite som hemma fastän man är på semester så är Phuket i Thailand det optimala. Det vimlar av svenskar på stränderna och även delar av den inhemska befolkningen bär den gula landslagströjan. Foto:
I Kambodjas mest kända badort, Sihanoukville, går det dagligen runt tjejer på stranden och säljer havskräftor, bläckfisk och andra läckerheter. Foto:
Blir man trött på att använda promenadskorna i Singapore är det bara att vinka till sig en rickshawförare. Den här stod parkerad utanför Raffles Hotel i väntan på kunder. Foto:
Lika klassiskt som att besöka Raffles Hotel är att dricka en Singapore Sling i hotellets Long Bar. Denna sötsliskiga cocktail består av gin, körsbärslikör, ananasjuice, limejuice, cointreau, dom benedictine, grenadin och angostura bitter. Foto:
Petronas Towers i Kuala Lumpur, Malaysia, är, än så länge, världens högsta byggnad. Tornen sträcker sig 451 meter upp mot skyn. Foto:
I nordvästra Thailand, alldeles invid gränsen till Myanmar (Burma), finns byar med kvinnor som smyckar sig på det här viset. Ringarna runt halsen pressar ner nyckelbenen så att halsen ser extremt lång ut. Foto:
Kuala Lumpur är en religiös smältdegel. I statsdelen Little India finns förstås en massa hinduer men även en och annan sikh. Foto:
Från hamnpiren i Kota Kinabalu på Borneo möts man av sådana här solnedgångar. Foto:
Vet man inte var i Singapore som Little India ligger så är det bara att följa doften av rökelse eller hålla utkik efter de färggladaste byggnaderna. Foto:
I Malaysias huvudstad Kuala Lumpur ser lapplisorna ut så här. Just denna dag var de väldigt på hugget och lappade ett flertal bilar. Fast att parkera fel innebär inte att man blir utfattig. Jag fick veta att böterna är 20 ringgit, vilket motsvarar drygt 40 kronor. Foto:
Omar Ali Saifuddien heter den här moskén i Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan. Foto:
I den lilla staden Mae Hong Son i norra Thailand bjuds det på nattmarknad varenda kväll med hundratals försäljare som damen på bilden. Foto:
Mitt i Mae Hong Son i Thailand finns den här lejonstatyn. Och för det mesta är faktiskt himlen lika klar som på bilden. Foto:
Filippinerna är ett starkt kristet land och det märks. Den här föraren av en mc-taxi passade på att få sitt fordon välsignat av en präst vid San Agustin-kyrkan, för övrigt den äldsta i Filippinerna med över 400 år på nacken. Foto:
Som synes är det inte bara medelålders kvinnor som har ringar runt halsen utan det börjas redan i unga år. Denna folkgrupp var ursprungligen flyktingar från Myanmar (Burma) men fick en fristad i Thailand och har rotat sig där. Foto:
Även om det kryllar av turister vid Angkor Wat så går det att hitta en lugn vrå, en uppgift som de här munkarna lyckades gå i land med. Foto:
Är man muslim och i huvudbonadsbranschen kan det vara lämpligt att duka fram sina saker mitt i Kuala Lumpur. Att vara med på bild verkade dock inte vara lika kul. Foto:
Samma moské som på förra bilden fast den här gången illuminerad under kvällstid. Foto:
Ni som sett Bond-filmen "Mannen med den gyllene pistolen" känner säkert igen den här ön, belägen i Phang Nga-provinsen, nordost om Phuket. Foto:
Det är inte varje dag som skolan i Kampung Ayer (en by i Brunei som är helt uppbyggd på pålar ute i vattnet) får besök av västerlänningar. De här grabbarna var därför inte svåra att övertala till att ställa upp på bild. Foto:
Kommersen pågår från tidig morgon till sen kväll på backpackergatan Khao San Road i Bangkok. Av den här damen inhandlades det färska jordgubbar. Foto:
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.