Annons

Rungande nej till nationalsång på fullmäktige

Ska kommunfullmäktiges sammanträde inledas med nationalsången? Fullmäktiges ledamöter svarade på frågan med ett rungande nej.
Ystad • Publicerad 21 mars 2003

En motion om nationalsången behandlades under gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna (sd) som låg bakom förslaget ansåg att en inledande sångstund skulle binda samman fullmäktigeledamöterna och få dem att känna ett ansvar för de beslut som fattas. Men förslaget stötte på patrull i alla politiska läger. Folkpartiet och moderaterna ansåg båda att förslaget andades värderingar som inte står för det som är Sverige som till exempel mångfald och en oböjd vilja att aldrig åsidosätta de mänskliga värdena. Nationalsången bör dessutom enligt folkpartiet, moderaterna och socialdemokraterna användas vid nationella sammanhang. - Vi är en kommunal angelägenhet och nationalsången är en nationell angelägenhet. Det finns heller inget krav på att man ska vara svensk medborgare för att sitta i fullmäktige, bara att man är skriven i kommunen. Hur många nationalsånger ska vi sjunga? sa René Lundberg (s). Ärendet gick till omröstning där sverigedemokraternas förslag röstades ner fullständigt med siffrorna 47 mot och bara en röst för förslaget.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons