S vill ha längre avtal för lasarettet i Ystad

Socialdemokraterna vill inte att Ystads lasarett privatiseras men däremot kommer partiet att kräva ett längre avtal i likhet med det som Närsjukvården Österlen har i Simrishamn.
Ystad • Publicerad 3 mars 2002

- För lasarettet i Ystad som är helt offentligt drivet gäller ettåriga avtal medan det privata bolaget i Simrishamn har avtal på fem år. I Ystad måste skapas förutsättningar för ett långsiktigt innehåll i vilket den framtida verksamheten syns tydlig. Nu blir allt bara fragmentariskt, säger sjukvårdsdistriktets vice ordförande Gertrud Ekman. I lördags hade socialdemokraterna och kommunalarbetarförbundet inbjudit till ett offentligt möte på Ystads lasarett om sjukvården i sydöstra Skåne. Sjukvården räknar alla partier med skall bli en viktig fråga i valrörelsen. - I vårt sjukvårdsdistrikt som innefattar alla fem kommunerna var underskottet 80 miljoner kronor förra året. Underskottet är stort i hela Skåne och en skattehöjning med en krona är oundviklig. Till åhörarna i den fullsatta matsalen sa hon att sjukvården blir en jätteutmaning de kommande åren. - Vi måste hitta en rätt väg men det blir inte lätt. En annan känd sjukvårdspolitiker inom partiet, regionrådet Ingrid Lennerwalds, kunde skriva under på det som Gertrud Ekman sa. Till andra viktiga förslag som presenterades på det lokala planet hörde kravet att specialistläkare skall komma ut till vårdcentralerna vissa dagar i veckan. - Patienterna ska inte behöva åka iväg. Vidare framhölls att organisationen inom vården är ointressant. Betydligt väsentligare är innehållet. Här ansåg Gertrud Ekman att de borgerliga misslyckats när det handlar om beställning och utförande. - Man måste kunna tala om vad man vill ha för de pengar man får. Den som beställer måste synas ännu mer. I dag lever allt sitt eget liv. Socialdemokraterna är motståndare till privatisering av lasarettet i Ystad. Partiet vill dessutom ha en utvärdering när avtalet med Närsjukvården Österlen går ut om cirka tre år. - Vi i Skurup och Sjöbo skulle kanske kunna åka till Malmö och Lund men vi vill ändå behålla verksamheten som den ser ut i dag. Det är här vi måste kunna erbjuda en bra vård. Men för att uppnå detta måste man förutom en skattehöjning skjuta till mer pengar till vården. - Hur mycket vet jag inte däremot.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.