Så beter du dig på gymmet: ”Det tillhör vanligt hyfs”
Hösten är ett av de tillfällen på året då gemene man dammar av gympaskorna och gör en nystart. Lite som dagarna efter jul då skinka och knäck ska tränas bort.
– Men de skillnaderna är inte lika tydliga längre, säger Carina Larsson på H3 Gym i Ystad som menar att folk blivit mer konsekventa i sin träning och till exempel kör även över sommaren.
– Många av våra seniorer har kört flera gånger i veckan i sommar. De är grymma.
Även om skillnaderna inte är lika tydliga mellan säsongerna så är det kampanjtid på gymmen och läge för jämförelser. Carina Larsson vill att H3 ska vara ett familjevänligt gym för alla. Alltså inget för de biffigaste biffarna eller maffigaste muskelbergen.
Vad gäller svett och etikett så har Carina Larsson en vänlig uppmaning till herrarna.
– Herrarnas omklädningsrum är förfärligt emellanåt. Jag vet inte om de haft en mamma eller partner som städat upp efter dem annars men det kan ligga snusprillor och proteinpulver på golvet. Det är stor skillnad mot hur det ser ut på damernas.
Just manligt beteende på gym har varit på tapeten förr. Bland annat har DN-krönikören Catia Hultquist irriterat sig på bröliga lyftare: ”Stönarna stönar groteskt högt även när de inte lyfter jättejättetunga vikter utan bara håller på med en ordinär maskin. ... det är bara styrketränande män som stönar så här. Jag har aldrig någonsin hört en kvinna låta på det viset i en offentlig miljö. Inte ens på BB”.
Carina Larsson har inte samma erfarenhet. Visst händer det att folk låter men inte så att det stör.
– Jag tycker inte vi har det problemet. Vi har pratat om det här med tjejgym men jag tycker att vi ska kunna samsas och köra, säger gymägaren som menar att man kommer långt med dialog och humor.
Fast bar överkropp skämtar man inte om. Det är inte tillåtet att dra av sig tröjan oavsett hur varm man är.
– Nej. Det tillhör vanlig hyfs.
Crossfitvärlden är mer förlåtande till bara överkroppar än reguljära gym. Här finns inga maskiner som svetten kan stänka på och inga speglar att glo i.
– I denna miljö blir fokus mindre på utseende och mer på prestation och personlig utveckling. Denna avslappnade atmosfär gör att folk känner sig fria att träna utan tröja utan att det uppfattas som att de försöker dra uppmärksamhet till sig, skriver Kornelia Solvestad, box manager på Superb Crossfit Ystad.
Hennes bild av gymetikett är att det handlar om ömsesidig respekt. Vill man ta en selfie är det okej så länge det sköts diskret. Är man en stön och stånkare så är det också okej inom rimliga gränser.
– Ett vanligt råd är att tänka på om ljuden är nödvändiga för träningen eller om de bara drar uppmärksamhet.
Operasångaren och Ystad-bekantingen Rickard Söderberg är en trägen gymbesökare sedan flera år tillbaka. För närvarande tränar han på Friskis & Svettis. En miljö han beskriver som peppig med besökare som är där både för att träna och för att umgås.
Hans bidrag till svett och etikettskolan är att man ska visa hänsyn. Torka rent efter sig, ställa tillbaka vikterna på sin plats.
Oombedda råd om hur man bör lyfta har han fått.
Svett och etikett
1. Använd inneskor
2. Stön och vrål (Inom rimliga gränser. Som till exempel vid PB-försök i marklyft)
3. Ge råd (om de efterfrågas)
4. Vårda redskapen (torka av och ställ tillbaka på sin plats)
5. Slänga tröjan (okej på vissa gym, på andra inte)
– Gud ja! Det kanske är av välmening men det är ett no no. Jag går ju inte fram till någon som sitter och skriver på ett fik till exempel och säger ”här ska du sätta in ett komma”, säger Rickard Söderberg.
– Men frågar någon om råd ska man ju såklart vara hjälpsam.
Sångarens bild är att gymmet ska vara en vänlig miljö där alla får det utrymme de behöver. Man kan till och med få pusta högt.
– Ska man sätta ett personbästa så är det klart att man kan få låta.
Personlige tränaren Hanna Ahlstedt bidrar med några tips från personlig erfarenhet. Som att hanteras varsamt med redskapen.
– Bara häromdagen fick jag säga till några grabbar som kastade hantlar i golvet.
Allmän hänsyn kräver också att man tänker på dofter. Det vill säga undviker överdriver parfymering och att träna i tröjor med tre dagar gammal intorkad svett. Fräsch svett luktar inte men äldre kan bli en doftbomb.
– Ibland får man ta de jobbiga samtalen och det är sällan populärt, säger Hanna Ahlstedt som dessutom tycker att gymbesökare bör mobilfilma med förnuft. Det är kanske inte alla som är ok med att hamna i bild.
Att paxa redskap för individuell cirkelträning är också ett otyg. Speciellt om det är vid en tid då många är och tränar.
– Man får ha lite kompistänk där, säger Hanna Ahlstedt