Annons

Så ska Ystads krogarna behålla sina gäster efter förbudet

Ystad • Publicerad 10 maj 2005
Sanna Wikbro njuter av att fortfarande kunna röka på restaurang.
Sanna Wikbro njuter av att fortfarande kunna röka på restaurang.Foto: 

Vilka effekter rökförbudet får är svårt att veta. YA har pratat bar- och restaurangägare i Ystad:

Donna Gina:

Annons

Aziz Chaudry tror inte att förbudet kommer att märkas av på lunchen, då kan folk hålla sig från att röka.

" På kvällen kanske vi drabbas mer, till en början. Det blir förmodligen stökigare utanför, tror han.

Starshine:

" Ska vi bygga ett separat rökrum måste vi se att det kan löna sig, säger Jan Eriksson. Han tror att förfestandet kommer att minska på krogen.

" Men det är bra för de anställda, två stycken i min personal passar på att sluta röka själva nu.

Prins Charles:

" Vi ska bygga rejäla askfat som vi ställer utanför. Det blir nog mycket spring och åtminstonde i början kommer vi nog att tappa i försäljning, säger Simon Basdajian.

Öja krog:

" Vi kommer att ha ett område utanför där folk får röka. Hur det ska gå till praktiskt för våra vakter att hålla ordning vet jag inte men det kommer att bli jobbigt, säger Philip Liedberg, som även är delägare i:

Lite mer:

Annons

En mindre lokal och förmodligen därför inte lika stökigt. Folk får röka ute, i ur och skur.

Limeys:

Har varit rökfritt sedan starten.

" Kanske tjänar vi på rökförbudet, eftersom vi då kommer att konkurrera om dem som bara kommer in på en drink på sena kvällar, säger Jamie Leva.

Store Thor:

Har redan rökförbud inne i restaurangdelen.

" När det blir rökförbud även i baren blir det nog mer liv utanför. Kanske får vi sätta in en ordningsvakt på helgerna, vilket medför ökade kostnader för oss, säger Johan Lenngerd.

La Cardinal:

" De som kommer hit för att dricka öl vill röka också. Jag är orolig för att försäljningen kommer att minska. Vi har ingen möjlighet att göra ett rökrum. Det är fel att folk ska stå ute på gatan som luffare och röka,säger Ali Vural.

Bryggeriet:

Annons

Har redan rökfritt i restaurangdelen men inte i baren. Ägaren Johan Rydh tror inte att rökförbudet kommer att betyda så mycket. Rökarna kommer att hänvisas till en gård med vindskydd utanför restaurangen.

Kellys:

" Rökförbudet kommer inte påverka oss så mycket. Lite spring ut och in blir det nog, men det blir värre för större ställen, säger Jeanette Wrangbom.

Foffos och Bäckahästen:

" De sena kvällsgästerna, som bara vill dricka och röka till kommer nog att dra sig för att gå ut. Rökförbutet är förmynderi, man borde själv få välja. På Bäckahästen har vi alltid haft rökfritt och det har varit en fördel tidigare, säger Anette Hansson som har båda ställena.

Restaurang Hamngatan:

" Många är vana att röka ute, fast de får röka innomhus. Jag tror att det kommer att gå bra, speciellt eftersom rökförbudet inleds på sommaren, säger Marianne Tügel.

Loong Sching:

" Vi har en rökfri avdelning idag, men det är svårt att veta hur det blir efter rökförbudet. Jag tror att det är bra att vi kommer att ha en uteservering då, säger Margaret Yang.

Lottas restaurang:

Annons

" Vi införde rökförbud redan den 1 januari, för personalens skull. Det har bara varit positivt hittills, säger Liselotte Sörensson.

Kings head:

- Jag startar redan 1 maj med rökförbud, om vädret tillåter det. Det är för rökigt här, 80 procent av mina kunder röker, säger Steina Hansdottir. Hon är inte rädd att stammisarna går någon annanstans.

" Mina regler accepteras av gästerna.

Miranda Sigander

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons