Saltanaktier för miljoner värdelösa om ägarna inte dyker upp: ”Har ett öppet erbjudande”
ESS Group som driver Ystad saltsjöbad vill köpa hela hotellanläggningen för 210 miljoner kronor. Detta genom att köpa aktierna i det i huvudsak kommunägda bolag som äger fastigheten.
Huvudägare är Ystads kommun genom koncernbolaget Y-tornet. Det äger ungefär 91 procent av aktierna. Tillräckligt många för att övriga måste sälja sina om kommunen säger ja till anbudet.
9 procent av aktierna i bolaget ägs av andra, men alla de privata ägarna är inte kända och registrerade. 1,3 procent av aktierna – omkring tusen – är det i dagsläget ingen som vet vem som äger.
”Vi har ett öppet erbjudande för dem som vill lösa in sina aktier. Det innebär inte att vi går ut aktivt”Petter Skoglund, vd i Y-tornet.
Om bolaget säljs och de fortfarande är okända deponeras pengarna som köparen betalar hos länsstyrelsen. För de aktieägare som efter tio år inte hört av sig betalar länsstyrelsen sedan tillbaka pengarna till bolagets nya ägare.
Y-tornet kan också begära att de aktiebrev man inte vet vem som äger dödas. När den processen är klar försvinner de okända aktieägarna från Ystads saltsjöbad.
– Det är något vi övervägt att sätta igång oaktat det bud som kommit in nu, men vi har inte satt igång processen, säger Petter Skoglund, vd i Y-tornet
Ystads saltsjöbad har gjort försök att hitta okända aktieägare och då lyckats få tag på några, men inte alla. Bolaget bildades 1896 så aktier kan ha försvunnit vid arvsskiften. De kan ligga som dolda skatter hemma hos Ystadsbor.
– Många som äger aktier bor i stan. Det historiska värdet betyder mer för de flesta än det ekonomiska. Det är många som tycker att det är roligt att ha aktier i bolag som Ystads saltsjöbad och Ystads teater, sa bolagets dåvarande vd Per-Einar Larsson när han försökte hitta fler aktieägare 2007.
Erbjudandet kvar
För två år sedan ville privata ägare sälja. Y-tornet gjorde en värdering av bolaget till 190 miljoner kronor. Aktien värderades med det som grund till mellan 1 350 och 1 650 kronor. Y-tornet erbjöd sig sedan att köpa för 1 658 kronor.
20 av de då 56 kända aktieägarna nappade på erbjudandet. Y-tornet betalade sammanlagt omkring 330 000 kronor och ökade sin ägarandel i bolaget med 0,3 procent. Ytterligare några har sedan dess sålt till Y-tornet.
– Vi har ett öppet erbjudande för dem som vill lösa in sina aktier. Det innebär inte att vi går ut aktivt, säger Petter Skoglund, vd i Y-tornet.
Det finns sammanlagt 74 880 aktier i Ystads saltsjöbad enligt bolagets senaste årsredovisning. Vid köpen för två år sedan var allt frivilligt. Kommunen har inte lvervägt att utnyttja sin möjlighet att tvångsinlösa resterande aktier.
ESS Groups erbjudande att betala 210 miljoner kronor för aktierna innebär inte att ägarna får hela den summan. Skatt på försäljningen och skulder i bolaget är två saker som gör att det kan bli mindre pengar.
Exakt hur mycket ägarna kan få ut är i dagsläget därför oklart.
– Det finns olika förfaranden att göra en avyttring på och de får olika effekt, säger Petter Skoglund.
Ystads saltsjöbad delar inte ut några pengar till ägarna eller som tidigare koncernbidrag till huvudägaren. I stället stannar vinsten i bolaget.