Annons

Sammanslagning av domstolar fördröjer tvistemål

Sedan tingsrätterna i Ystad och Simrishamn slogs ihop tar tingsrätten i Ystad allt längre tid på sig för att avgöra tvistemål. Det visar siffror från Domstolsverket.
Ystad • Publicerad 28 augusti 2002

Efter ett beslut från regeringen slogs 25 mindre tingsrätter i landet i hop med större. Tanken var att domstolarnas utredningsarbete skulle gå snabbare. Men för Ystad tingsrätt har det hittills inneburit att det nu tar längre tid att avgöra mål. Det rapporterar SR Malmöhus. År 2000 tog det 4,2 månader och ett år senare hade tiden ökat till 5,8 månader. Orsaken är just krånglet med att slå samman tingsrätterna. - Jag tror att huvudorsaken är att domarna här var engagerade i sammanläggningsarbetet mellan Ystads tingsrätt och Simrishamns tingsrätt och det tog mycket kraft från domstolens arbete, säger Claes Werdinius som är lagman i Ystad till radion. Sammanslagningen innebar att domstolen fick göra en massa annat, som stal tid från kärnverksamheten. Till exempel behövdes ett helt nytt hus för att få plats med de anställda från Simrishamn och tingsrättens personal fick därför sitta på byggmöten. Följderna av sammanslagningen märks därför fortfarande.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons