Sanden lastas och lossas dygnet runt
Efter en och en halv timmes färd från Sandhammarbank når skeppet Magni på sin 51:a tur, fram till platsen där röret från stranden i Sandskogen mynnar. Hon saktar in och lägger ut ankaret. Manövern kräver viss precision. Med 2 500 tons last går Magni djupt och har här bara en meter till havsbotten. Dessbättre har kapten Søren Vinkel koll på läget.
När röret hissats upp från botten dockas det ihop med rörledningen ombord. Samtidigt startar Søren Vinkel pumparna och vattenkanonerna. Genom tre hål i båtdäcket pumpas lasten ut genom och upp på land strax öster om brygga två.
– Det är den tredje stranddelen vi fyller med sand i Sandskogen, berättar Tonny Madsen som är rederiet Rohde Nielsens projektledare för strandfodringen.
Röret till havs ligger på samma ställe. På land förlängs röret successivt så att sanden sprutar upp på olika ställen och fördelas jämnt.
– På land finns också två man och en grävskopa och ser till att sanden hamnar där den ska, säger Tonny Madsen.
Eftersom 64 000 kubikmeter sand snart är på plats på stranden i Sandskogen och uppdraget där är därmed klart, är det dags att flytta röret till Löderups strandbad, där resterande 16 000 kubikmeter sand ska pumpas upp.
Det 1 200 meter långa röret av järn fylls med luft så att det flyter och bogseras sedan av den mindre båten Loke till sin nya plats.
Magni är ett så kallat split skip. Det betyder att pumpar och rör inte är ett måste för att lossa sand.
– Man kan öppna hela botten och tömma ut sanden. Den metoden kan vi använda när sanden inte ska upp på stranden, utan läggs ute i havet, förklarar Tonny Madsen.
Rederiet Rohde Nielsen, som grundades 1968 har specialiserat sig på flytta sand. Numera har man uppdrag över hela världen.
– Men i Sverige är det bara Ystad som använder strandfodring för att förhindra erosionen, säger Tonny Madsen.
Drygt två veckors arbete och 80 000 kubikmeter sand är ett litet projekt mätt med Rohde Nielsens mått.
– Men det är ett bra uppdrag. Sanden är ren och fin, och det är nära in till hamnen, säger Søren Vinkel.
Ombord på Magni arbetar sju man, sex besättningsmän och en kock. De ligger ute tre veckor i taget och har ett rullande schema där de arbetar sex timmar, vilar sex timmar och så vidare.
– Men sedan är vi i gengäld helt lediga i tre veckor, säger Søren Vinkel.
Vid manöverbryggan har han full koll på och styr hela skeppet, inklusive utrustningen ombord.
Efter 35 minuter har han sett till att lasten av sand pumpats ut i röret och upp på stranden. Röret tas loss och Magni stävar åter mot Sandhammarbank. Där ankrar Søren Vinkel upp för att suga upp sand från botten.
– Det fungerar som en dammsugare ungefär, förklarar Tonny Madsen.
Det tar en timme att suga upp 1 250 kubikmeter sand och fylla Magnis lastutrymme. Sen ger hon sig ut på en ny tur mot Sandskogen, den 52:a i ordningen.