Annons

S+C höll många vallöften – men inte om mindre barngrupper

Inför förra valet lovade Socialdemokraterna minskade barngrupper i förskolan och högre lärartäthet i skolan. I dag är en större andel förskolebarn i stora grupper och lärartätheten densamma.
– Vi har fått många nya elever och får vara glada att vi lyckats bibehålla kvaliteten, säger kultur- och utbildningschef Christer Olofsson.
Ystad • Publicerad 4 september 2018 • Uppdaterad 6 september 2018
På förskolan Marielund är det 16 barn på avdelningen för 1-3-åringar och 20 barn på 4-5-årsavdelningarna.
På förskolan Marielund är det 16 barn på avdelningen för 1-3-åringar och 20 barn på 4-5-årsavdelningarna.Foto: Mark Hanlon

Inför valet 2014 var Socialdemokraterna tydliga med vilka satsningar de ville göra. Efter att de bildat regering med Centern och fått Vänsterpartiets stöd, stod flera av vallöftena fortfarande högt på agendan.

Ett löfte var att sätta ett tak på 15 barn i grupperna på förskolan. Då 2014 var 63 procent av barnen i förskolan i grupper med fler barn än 15. I dag är över 81 procent av Ystads barn i stora grupper.

Annons

– Det är svårt att sätta ett absolut tak på gruppstorlekarna. Faktorer som barnens vistelsetid och lokalernas utformning påverkar och gör att det inte alls behöver vara en sämre kvalitet bara för att grupperna är större, säger Christer Olofsson, som menar att Ystads starka tillväxt gjort det svårt att få pengarna att räcka till förbättringar.

– Vi får vara nöjda med att vi lyckats bibehålla en god kvalitet.

Tillväxten är också skälet till att man inte lyckats infria löftet om att öka lärartätheten. Före valet, 2013, hade varje lärare i Ystad i snitt hand om 13,6 elever. Den siffran gäller även för 2017.

Inför förra valet var ungdomsarbetslösheten en viktig fråga för S, som lovade att halvera den, bland annat med traineetjänster i äldreomsorgen. Löftet om halverad arbetslöshet är infriat. 2014 var ungdomsarbetslösheten runt 20 procent och i dag är den under 10 procent. Däremot blev det inte mycket av traineetjänsterna.

– Det skapades en handfull. Men ganska snart ersattes de av extratjänsterna, som främst gick till nyanlända. Tjänsterna har förstärkt i förskolan och skolan och fungerat mycket bra för såväl verksamheterna som enskilda personer.

Inom äldreomsorgen ville S införa valfrihet i form av möjlighet att välja vilka tjänster man vill få utförda. Det har ännu inte förverkligats.

Satsningen på heltid inom äldreomsorgen har man utrett och även infört på prov på två boenden, Väderleken och Bellevue.

På S+C:s att göra-lista fanns även ökat bostadsbyggande, bowlinghall ovanpå badhuset, gratis bussresor för +75, 50 företagsbesök om året, ett näringslivskontor och en strategi för utbyggnaden av hamnen. Det mesta av det har de båda partierna lyckats infria, även om hamnprojektet fått ta en paus.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons