Sex i år igen – de kan bli årets företagare

Människor från vitt skilda branscher är nominerade till årets företagare 2006.
Ystad • Publicerad 5 oktober 2007
Kandidat 4: Pål Svensson med Novagruppen. Pål Svensson startade sitt företag 1990 och är en föregångare för det som i dag kallas närsjukvård, det vill säga att allmänläkare och specialister verkar ihop. "Den nominerade har i en reglerad bransch lyckats ta sig fram som det privata alternativet och har en stor kundgrupp i respektive verksamhetsområde", skriver juryn i sin nominering. bild: Bass nilsson
Kandidat 4: Pål Svensson med Novagruppen. Pål Svensson startade sitt företag 1990 och är en föregångare för det som i dag kallas närsjukvård, det vill säga att allmänläkare och specialister verkar ihop. "Den nominerade har i en reglerad bransch lyckats ta sig fram som det privata alternativet och har en stor kundgrupp i respektive verksamhetsområde", skriver juryn i sin nominering. bild: Bass nilssonFoto: 
Kandidat 5: Anders Olsson, grisproducent i Bromma. Som utbildad agronom och stor erfarenhet som byggnadsrådgivare har Anders Olsson lyckats bygga upp en fin produktion på kort tid. Juryn skriver att genom "att bedriva en sluten produktion och med huvudsakligen egen växtodling till foder har han via denna smala krets av inblandadelyckats hålla en mycket hög kvalitet och god lönsamhet" bild: kristina eriksson
Kandidat 5: Anders Olsson, grisproducent i Bromma. Som utbildad agronom och stor erfarenhet som byggnadsrådgivare har Anders Olsson lyckats bygga upp en fin produktion på kort tid. Juryn skriver att genom "att bedriva en sluten produktion och med huvudsakligen egen växtodling till foder har han via denna smala krets av inblandadelyckats hålla en mycket hög kvalitet och god lönsamhet" bild: kristina erikssonFoto: 
Kandidat 6: Jessica Jönsson, Stefan Dobas, Kent Andersson och Therese Andersson med Synsamopttikerna i Ystad. De nominerade är delägare i butiken som ingår i en av Sveriges största optikerföretag. En del av motiveringen lyder: "Konkurrens från Internet har gjort att yrkeskompetensen har blivit ett konkurrensmedel och detta har man lyckats med". bild: ystads allehanda
Kandidat 6: Jessica Jönsson, Stefan Dobas, Kent Andersson och Therese Andersson med Synsamopttikerna i Ystad. De nominerade är delägare i butiken som ingår i en av Sveriges största optikerföretag. En del av motiveringen lyder: "Konkurrens från Internet har gjort att yrkeskompetensen har blivit ett konkurrensmedel och detta har man lyckats med". bild: ystads allehandaFoto: 
Kandidat 2: Jan "Jens" Persson med JP Ljudproduk-tion. Han är på plats när andra ska roa sig eller få ta del av sång, musik, konserter och andra evenemang. Enligt juryn så visar detta att "yrkesskicklighet, genuint intresse och viljan att vara bäst kan ge möjlighet för en liten firma att befnna sig i den absoluta "top of the art". arkivbild: anders hansson
Kandidat 2: Jan "Jens" Persson med JP Ljudproduk-tion. Han är på plats när andra ska roa sig eller få ta del av sång, musik, konserter och andra evenemang. Enligt juryn så visar detta att "yrkesskicklighet, genuint intresse och viljan att vara bäst kan ge möjlighet för en liten firma att befnna sig i den absoluta "top of the art". arkivbild: anders hanssonFoto: 
Kandidat 1: Anders Adler och Jan-Olof Karlsson med Ystad bildelar & däckservice. Efter lång tid som anställda beslutade de nominerade sig för att starta eget och driver sedan 2004 ett företag som säljer bilreservdelar och däck till verkstäder och privatpersoner. Enligt juryn driver de nominerade firman "med stor skicklighet och med starkt kundfokus". bild: ystads allehanda
Kandidat 1: Anders Adler och Jan-Olof Karlsson med Ystad bildelar & däckservice. Efter lång tid som anställda beslutade de nominerade sig för att starta eget och driver sedan 2004 ett företag som säljer bilreservdelar och däck till verkstäder och privatpersoner. Enligt juryn driver de nominerade firman "med stor skicklighet och med starkt kundfokus". bild: ystads allehandaFoto: 
Kandidat 3: Anders och Paula Vendel med Mötesplats Österlen och Vendel at Sturehof. Anders och Paula Vendel driver en verksamhet som spänner över mat, dryck, konferens och boende. I juryns motivering till nomineringen kan man läsa att detta inte enbart görs med en exklusiv touch utan också att "besökaren får en fantastisk mix av upplevelser för alla sinnen". arkivbild: Jan Olle Persson
Kandidat 3: Anders och Paula Vendel med Mötesplats Österlen och Vendel at Sturehof. Anders och Paula Vendel driver en verksamhet som spänner över mat, dryck, konferens och boende. I juryns motivering till nomineringen kan man läsa att detta inte enbart görs med en exklusiv touch utan också att "besökaren får en fantastisk mix av upplevelser för alla sinnen". arkivbild: Jan Olle PerssonFoto: 

Fjolårets koncept med att nominera sex stycken till föreningen Företagarnas årets företagare var uppenbarligen ett lyckat sådant.

I år är de lika många och Ingvar Öberg som är ord-förande i Företagarna Ystad är nöjd med urvalet:

– Inte nog med att vi har sex väldigt starka kandidater. Vi har även möjligheten att presentera företagare i totalt olika branscher.

Tidigare har juryn, som består av Företagarna Ystads styrelsemedlemmar, valt ut en vinnare direkt. Men Ingvar Öberg tycker att det här sättet är roligare och mer spännande:

– Folk blir jäkligt glada när de får höra att de är nominerade.

Hur väljs då de nominerade ut av juryn?

– En viktig sak är att de ska vara goda förebilder för alla företagare, stora som små. Ett annat krav är att företagarna ska komma från olika branscher, vilket de verkligen lyckats med i år. Handel, sjukvård, mat och grisproduktion är en fantastiskt bra blandning. Någon jämn könsfördelning bland de nominerade kan man däremot inte tala om. Ingvar Öberg medger att de har lyckats sämre med det:

– Rent statistiskt finns det fler manliga än kvinnliga företagare. Men det stämmer kanske att vi har varit lite dåliga med det i uttagningen av de nominerade.

Det blir med stor sannolikhet i alla fall en kvinna som delar ut priset till årets företagare.

– Företagarnas nya vd Anna-Stina Nordmark-Nilsson kommer närvara vid vår fest på Ystads Saltsjöbad den 16 november och tillkännage vinnaren. Det kommer ge en extra tyngd till tillställningen, säger Invar Öberg.

Linda Stark

0411-557806

linda.stark@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.